Ciupercile au beneficii anti-cancer. Cum se gatesc si se consuma corect pentru a le activa proprietatile

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 mart. 2023

Consumul a 18 grame de ciuperci pe zi ar putea reduce riscul de cancer, potrivit cercetarii de la Pennsylvania State University, publicata in Advances in Nutrition. Conform expertilor, persoanele care mananca zilnic doua ciuperci de marime medie au un risc de cancer cu 45% mai mic decat cele care nu consuma ciuperci.

Timp de secole, in medicina chineza au fost folosite ciupercile, care sunt bogate in vitamine, nutrienti si antioxidanti, ca tratament pentru diferite boli.

Ciupercile contin niveluri ridicate de antioxidanti si componente chimice despre care se crede ca intaresc sistemul imunitar. Unele studii au descoperit si proprietatile anticancerigene ale acestora, sugerand ca ciupercile pot fi o componenta a unei diete care reduce riscurile de cancer.

Se crede ca unii dintre compusii chimici din ciuperci intaresc sistemul imunitar. In cadrul cercetarii de la universitatea din Pennsylvania au fost examinate 17 studii privind cancerul din 1966 pana in 2020, analizand peste 19.500 de pacienti cu cancer.

Constatarile echipei au aratat ca, desi ciupercile shiitake, stridii, maitake si stridii regale au cantitati mai mari de aminoacid ergotioneina decat ciupercile albe de buton, cremini si portobello, persoanele care au incorporat orice varietate de ciuperci in dieta lor zilnica au avut un risc mai mic de cancer.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursa alimentara de ergotioneina, care este un antioxidant unic si puternic si un protector celular. Reincarcarea antioxidantilor din organism poate ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ si la scaderea riscului de cancer”, a explicat Djibril Ba, absolvent al sectiei de epidemiologie la Penn State College of Medicine.

5 trucuri alimentare care reduc riscul de cancer, dezvaluite de un nutritionist

Ce beneficii au ciupercile

Aproximativ 200 de grame de ciuperci furnizeaza 15 calorii si 2,2 grame de proteine. Ciupercile sunt cunoscute pentru continutul lor bogat de substante nutritive, precum vitaminele B si D, fier, seleniu, potasiu si fibre.

Antioxidantii din ciuperci protejeaza celulele de daunele care pot cauza cancerul. Organismul produce o parte din antioxidantii pe care ii foloseste, dar se bazeaza pe alimente precum fructele, legumele si cerealele pentru a obtine restul antioxidantilor de care are nevoie. Beta-glucanii, o fibra solubila care se gaseste in ciuperci, pot stimula sistemul imunitar si pot ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, a infectiilor sau a altor boli. Conform cercetarii, un consum mai mare de ciuperci a fost asociat cu un risc mai mic de cancer, in special de cancer de san.

Una dintre cele mai studiate ciuperci este cea reishi. Beneficiile raportate ale acestei ciuperci sunt numeroase, inclusiv prevenirea imbatranirii si imbunatatirea sistemului imunitar, tratamentul cancerului si tratamentul gripei. Dovezile din numeroase studii au demonstrat ca reishi ar putea avea si beneficii anticancerigene. Desi nu exista dovezi solide care sa justifice utilizarea ciupercilor reishi ca tratament principal pentru cancer, acestea ar putea fi administrate impreuna cu tratamentul pentru a spori potential raspunsul tumoral si imunitatea.

Totusi, medicii considera ca aceste studii nu pot fi 100% sigure, caci sunt doar observationale si nu a demonstrat cauza si efectul.

„Cu rezultate atat de promitatoare ale studiului, trebuie sa includem ciupercile in dieta noastra de zi cu zi – dar sa ne asiguram, de asemenea, ca includem cereale integrale, fibre, legume si fructe, deoarece acestea pot fi, de asemenea, protectoare impotriva anumitor tipuri de cancer”, detaliaza dieteticianul Fareeha Jay, cu sediul in Marea Britanie si specializata in dietele din Asia de Sud.

Obiceiul alimentar numarul 1 al celor mai longevivi oameni din lume

Cum poti consuma ciuperci pentru a te bucura de beneficiile lor

Cert este faptul ca ciupercile sunt o sursa excelenta de substante nutritive. Integrarea acestor alimente in dieta ta zilnica poate fi o modalitate sanatoasa si delicioasa de a preveni aparitia afectiunilor si de te mentine sanatoasa si in forma.

Exista multe moduri diferite de a include ciupercile in dieta. Ele pot fi adaugate in salate, supa, taietei, pizza, orez, integrandu-se aproape in orice fel de mancare. O alta optiune este sa gatesti ciupercile la aburi, astfel incat sa pastrezi toate substantele nutritive si sa eviti adaugarea de grasimi nesanatoase.

Ciupercile functioneaza bine ca garnitura, sau ca fel principal pentru vegetarieni. Ciupercile Portobello sunt adesea servite ca „burgeri” sau „fripturi”, datorita texturii lor carnoase. Doar le cureti, le marinezi impreuna cu aromele tale preferate si le frigi pe gratar, ca inlocuitor de carne.

Tagliatelle cu ciuperci, usturoi si sparanghel

Din fericire, propritatile nutritive ale ciupercilor se pastreaza indiferent daca acestea sunt consumate crude sau gatite. Asadar, asigura-te ca incluzi in alimentatia ta zilnic cel putin doua ciuperci (aproximativ 20 de grame) ca sa fii sigura ca te bucuri de beneficiile acestora.

Foto: depositphotos.com