Coaja de pepene verde are multe beneficii pentru sanatate – iata cum o poti folosi

1
De Teodora Tirca
5 iul. 2024

Pepenele verde contine aproximativ 92% apa per portie, de aceea este unul dintre cele mai racoritoare si hidratante fructe de vara.

Cei mai multi dintre noi iubesc miezul dulce si suculent, dar noile descoperiri ale oamenilor de stiinta arata ca si coaja este extrem de benefica pentru organism, asa ca nu o arunca. Cei de la MindbodyGreen au stat de vorba cu nutritionisti si au aflat o gramada de informatii interesante.

Poti sa mananci coaja de pepene?

„Crezi sau nu, poti (si ar trebui) sa mananci coaja de pepene verde”, spune dieteticianul Brenna Wallace pentru MindBodyGreen.

De fapt, cojile de pepene verde au fost folosite inca din vremurile egiptene antice, confirma nutritionistul Ella Davar. Si pentru ca in acest moment traversam o constientizare tot mai mare a durabilitatii mediului si a miscarilor zero deseuri, ea spune ca e aproape un trend sa mancam si coaja fructelor/legumelor sau sa o folosim in alte moduri.

„Apar tot mai multe idei despre utilizarea frunzelor de sfecla, a semintelor de papaya si a cojii de pepene verde”, spune Davar.

Totusi, un lucru de care trebuie sa tii cont inainte de a le manca este calitatea produsului. Davar recomanda sa cauti fructe cultivate organic, care nu au fost tratate cu erbicide sau pesticide.

Ce beneficii are coaja de pepene verde

Atata timp cat fructele indeplinesc standardele de calitate, Wallace spune ca bucatile albe si verzi de pepene sunt bogate in nutrienti precum magneziu si potasiu si au o serie de beneficii:

Sunt o sursa buna de fibre.

Partea alba a cojii este o sursa buna de fibre, spune Davar, si te va ajuta la digestie. Pe langa promovarea regularitatii scaunelor, dietele bogate in fibre pot imbunatati sanatatea intestinului si pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol si zahar din sange.

Deoarece coaja are un continut mai mic de zahar si mai mare de fibre decat miezul, atunci cand sunt consumate impreuna, ele ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului, explica Davar. Acest lucru previne cresterea brusca a nivelului de zahar din sange.

„Majoritatea oamenilor consuma pana la 15 grame de fibre pe zi, mult mai putin decat doza recomandata de 25, pana la 39 de grame pe zi”, spune Wallace. „Iar adaugarea de coaja de pepene verde in dieta ta poate creste aportul zilnic de fibre.”

Contin aminoacizi benefici.

„Coaja contine, de asemenea, un aminoacid natural numit L-citrulina”, spune Wallace. „S-a demonstrat ca citrulina ajuta la reducerea tensiunii arteriale la adultii cu hipertensiune, precum si la cresterea performantei atletice”.

Rinichii transforma acest aminoacid neesential intr-un alt aminoacid, numit L-arginina, explica Davar, precum si intr-o substanta chimica numita oxid nitric. „Oxidul nitric ajuta la dilatarea vaselor de sange si arterelor, permitand un flux sanguin mai bun atat catre inima, cat si catre muschi”, spune Wallace.

Cum poti folosi coaja de pepene verde in dieta ta

„Ca si castravetii, coaja de pepene verde poate fi murata pentru a te bucura de numeroasele sale beneficii”, spune Wallace pentru MindBodyGreen. Daca nu-ti place gustul de muraturi, o poti adauga intr-un smoothie sau in sucul verde pe care sa-l bei dimineata.

Pentru a face o bautura racoritoare cu coaja de pepene verde, Davar sugereaza un mix de capsune, gheata si suc de lamaie cu una sau doua felii de pepene verde (cu coaja, desigur). Daca doresti, poti adauga miere si ghimbir.

De asemenea, poti marunti coaja si o poti adauga in salatele tale racoritoare de vara.

Foto: Instagram/@cyrielleverstuyft