Stilul de viata sedentar trebuie inlocuit cu activitati benefice pentru sanatate. In caz contrar, fara sa-ti dai seama, te poti trezi ca suferi din cauza kilogramelor in plus, a depresiei, a durerilor de coloana si nu numai.
Din comoditate si oboseala, in cele mai multe cazuri, ajungem sa ne complacem cu stilul de viata sedentar. Preferam mijloacele de transport, liftul in locul scarilor si sa ne aparam cu scuze cand trebuie sa facem miscare. Chiar si plimbarile in ritm alert ajuta, ne oxigeneaza creierul, pielea si ne schimba in bine starea de sanatate. Publicatia mindbodygreen.com ofera si alternative de miscare pentru antrenamentele fizice la sala sau alergarile in parc.
Tratament pentru stilul de viata sedentar: Yoga
Toate pozitiile de yoga se bazeaza pe miscari de intarire si de intindere, si functioneaza perfect daca respiratia este corecta. Miscarea si respiratia efectuate in stil yoga au scopul de a restabili legatura dintre corp si minte. Cei care practica yoga au observat ca in timpul sedintelor se bucura de o stare de calm deosebita. Explicatia: miscarile dau la minimum termostatul stresului, in timp ce imbunatatesc rezistenta corporala si flexibilitatea.
Pilates
Pilates este o modalitate deosebit de buna de a-ti imbunatati echilibrul si postura corpului. Aceasta este o forma de miscare numita dupa Joseph Pilates, un antrenor de sport, care a lucrat initial cu dansatori de balet. Scopul Pilates este refacerea tonusului muscular, a fortei intregului corp si a rezistentei, printr-o serie de exercitii, care actioneaza pentru a echilibra ambele parti ale corpului.
Tehnica Alexander
Forma de miscare conceputa de actorul Frederick Matthias Alexander, in anul 1896, a avut ca scop initial sa identifice care sunt pozitiile defectuoase ale corpului, care ii afecteaza vocea. Pornind de la asta, Alexander a dezvoltat o tehnica, menita sa descopere si sa previna obiceiurile posturale daunatoare. A pus accent pe cele care agraveaza sau care pot fi cauza stresului, durerii si a performantei scazute.
T’ai Chi
T’ai chi este la baza o tehnica din categoria artelor martiale chinezesti, care trateaza atat mintea, cat si corpul. Functioneaza dupa principii cheie, care se concentreaza pe sanatatea fizica, prin ameliorarea tensiunii musculare si a stresului. Meditatia asociaza miscarile fizice cu un calm terapeutic, iar miscarile de autoaparare, prin daruire si raspuns, echilibreaza energia interna. T’ai Chi inseamna postura, miscare masurata si control. Prin practicarea acestei forme de miscare, pur si simplu, dansezi, cu pasi in forta si cu pasi relaxati, intr-un ritm unic, al armoniei depline dintre yin si yang.
Inotul
Inotul iti protejeaza articulatiile, iti intareste muschii, iti imbunatateste controlul respiratiei si iti creste rezistenta fizica. Este, de asemenea, o forma de miscare benefica pentru sistemul cardiovascular, cat si pentru sistemul nervos, ajutand la o mai buna focalizare si concentrare. Pentru ca are rol important in sustinerea respiratiei, inotul este o activitate benefica pentru cei cu astm bronsic.