Iar unii specialisti considera ca semintele, bogate in vitamine, minerale, grasimi sanatoase si nutrienti au capacitatea de a sustine echilibrul hormonal.
Nutritionistii Danica Thornberry si Jolene Brighten declara pentru goop.com ca au folosit o metoda numita „rotatia semintelor” timp de peste un deceniu in practica lor medicala. Ele au descoperit ca aceasta modalitate de a include pe rand diferite tipuri de seminte in alimentatia zilnica poate regla ciclul menstrual, poate imbunatati fertilitatea si poate reduce simptomele sindromului premenstrual.
Ce este „circuitul semintelor”?
Aceasta modalitate de a include seminte sanatoase in alimentatie presupune consumul a patru tipuri de seminte de-a lungul ciclului menstrual pentru a stabiliza hormonii. In prima parte a ciclului menstrul (faza foliculara) sunt incluse semintele de in si dovleac, iar in a doua jumatate (faza luteala) sunt incluse semintele de susan si floarea soarelui. Toate semintele trebuie macinate si combinate in proportie de 1 la 1.
3 schimbari alimentare simple care reduc efectele endometriozei
Faza foliculara a ciclului menstrual include primele 14 zile ale ciclului menstrual, numarand din prima zi de menstruatie. Faza luteala este formata din urmatoarele 14 zile, dupa ovulatie.
Cum sa-ti prepari amestecul de seminte
Semintele pe care sa le incluzi in alimentatia ta trebuie sa fie crude si macinate.
Vei face doua amestecuri de seminte: unul pentru faza foliculara, care incepe in prima zi a menstrautiei, si al doilea pentru faza luteala, care incepe imediat dupa ovulatie (in aproximativ a 15-a zi de la menstruatie).
Prepara amestecul de seminte de in si seminte de dovleac, pentru primele 14 zile. Macina in blender parti egale de seminte de in si seminte de dovleac (sapte linguri din fiecare).
In fiecare zi, timp de 14 zile, adauga o lingura din amestecul de seminte de in si dovleac in mancare, fie ca este la micul dejun, pranz sau cina. Il poti presara dimineata peste budinca de ovaz, il poti adauga in smoothie sau in salate.
Pentru a prepara amestecul de seminte de susan si seminte de floarea soarelui, necesar pentru urmatoarele 14 zile, macina 7 linguri din fiecare tip de seminte. Pastreaza amestecul intr-un borcan, la frigider. Adauga in fiecare zi o lingura de seminte macinate in mancare.
De ce functioneaza aceasta metoda, potrivit nutritionistilor
Specialistii spun ca nu exista studii care sa dovedeasca eficienta acestei metode. Dar de-a lungul practicii medicale, cele doua nutritioniste au descoperit ca aceasta combinatie de nutrienti din seminte sustine ciclul menstrual si echilibreaza hormonii.
O teorie este aceea ca fitoestrogenii care sunt prezenti in cantitati mici in semintele de in si susan au beneficii pentru sanatatea hormonala. Acestia echilibreaza nivelul de estrogen de-a lungul ciclului menstrual si in perioada de perimenopauza. Brighten spune ca semintele de susan ajuta la echilibrarea nivelului de progesteron, ceea ce poate reduce inflamatia din organism.
Zincul din semintele de dovleac ajuta la dezvoltarea ovocitelor si a foliculului. Seleniul si vitamina E din semintele de floarea soarelui au efect antioxidant si ajuta la implantarea embrionului, daca incerci sa ramai insarcinata, iar in acelasi timp echilibreaza nivelul estrogenului.
Cea mai buna bautura care iti curata ficatul si iti asigura detoxifierea organismului
„Atat semintele de in, cat si cele de dovleac sunt bogate in antioxidanti si acizi grasi omega 3, care sustin sanatatea sistemului reproducator. Folosim aceasta metoda ca pe o terapie adjuvanta”, adauga Brighten.
„Intr-o perioada de una pana la doua luni putem observa ca rotatia semintelor stabilizeaza hormonii femeilor”, spune Thornberry. Ea a observat imbunatatiri in ceea ce priveste simptomele sindromului premenstrual, mai putine simptome in cazul perimenopauzei si o fertilitate imbunatatita.
Foto: depositphotos.com