La fel ca si celelalte organe ale corpului, si creierul are nevoie de o alimentatie adecvata pentru a functiona cum trebuie timp indelungat.
“O buna functionare a creierului are un impact major asupra sistemului nervos si, implicit, asupra memoriei si a capacitatii noastre de concentrare”, afirma consilierul nutritional Gratiela Balas. O hrana de buna calitate contribuie la tinerea la distanta a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
„Nutrientii de care celulele creierului au nevoie pentru a opera optim sunt cei inregistrati in memoria evolutiva a creierului. Alimentele sunt, de fapt, celule de plante si animale purtatoare de informatie genetica. Problema este ca genele noastre nu s-au modificat semnificativ timp de cateva milioane de ani, dar alimentele si informatia genetica purtata de acestea s-a schimbat radical in ultimii 50 de ani, mai spune Gratiela Balas.
Grasimile omega-6, de ocolit
Aici apare un conflict major a carei solutie este sa incercam sa ne alimentam cu hrana cat mai compatibila cu cea pe care memoria celulara o recunoaste, adauga nutritionistul.
Una din diferentele majore intre alimentatia omului preistoric si cea a omului modern este raportul dintre grasimile omega 6 si cele omega 3. Primul semn al dezechilibrului dintre acizii grasi omega 3 si omega 6 este cresterea nivelului colesterolului. Aceasta poate duce, initial, la vasoconstrictie, hipertensiune arteriala, dislipidemii, depresii, iar, in timp, la aparitia bolilor neurodegenerative.
O cantitate crescuta de omega-6 in alimentatie are efecte proinflamatoare si oxidante, daunatoare asupra sanatatii mintale. Recomandarea principala este deci, reducerea consumului de alimente bogate in omega 6: grasimi vegetale – uleiul de porumb, de floarea-soarelui – si produsele derivate, margarina, produsele de patiserie, cofetarie, fast food, biscuiti, snack-uri.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.