Combustibilul ideal pentru creier. Superalimentele care previn tulburarile de memorie

1
De Cristina Tudor
21 feb. 2020

Alimentele bogate in Omega-3, cum sunt pestele, carnea de pasare si cea de vanat, fructele si legumele proaspete incetinesc oxidarea celulei nervoase si ne feresc de bolile neurodegenerative.

La fel ca si celelalte organe ale corpului, si creierul are nevoie de o alimentatie adecvata pentru a functiona cum trebuie timp indelungat.

“O buna functionare a creierului are un impact major asupra sistemului nervos si, implicit, asupra memoriei si a capacitatii noastre de concentrare”, afirma consilierul nutritional Gratiela Balas. O hrana de buna calitate contribuie la tinerea la distanta a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.

„Nutrientii de care celulele creierului au nevoie pentru a opera optim sunt cei inregistrati in memoria evolutiva a creierului. Alimentele sunt, de fapt, celule de plante si animale purtatoare de informatie genetica. Problema este ca genele noastre nu s-au modificat semnificativ timp de cateva milioane de ani, dar alimentele si informatia genetica purtata de acestea s-a schimbat radical in ultimii 50 de ani, mai spune Gratiela Balas.

Grasimile omega-6, de ocolit

Aici apare un conflict major a carei solutie este sa incercam sa ne alimentam cu hrana cat mai compatibila cu cea pe care memoria celulara o recunoaste, adauga nutritionistul.

Una din diferentele majore intre alimentatia omului preistoric si cea a omului modern este raportul dintre grasimile omega 6 si cele omega 3. Primul semn al dezechilibrului dintre acizii grasi omega 3 si omega 6 este cresterea nivelului colesterolului. Aceasta poate duce, initial, la vasoconstrictie, hipertensiune arteriala, dislipidemii, depresii, iar, in timp, la aparitia bolilor neurodegenerative.

O cantitate crescuta de omega-6 in alimentatie are efecte proinflamatoare si oxidante, daunatoare asupra sanatatii mintale. Recomandarea principala este deci, reducerea consumului de alimente bogate in omega 6: grasimi vegetale – uleiul de porumb, de floarea-soarelui – si produsele derivate, margarina, produsele de patiserie, cofetarie, fast food, biscuiti, snack-uri.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.