Pana aici, zaharul in exces iti mai poate afecta vitalitatea si productivitatea la locul de munca din cauza starilor de somnolenta. Nu te ingrijora! O alimentatie echilibrata si un mod corespunzator de a servi masa te vor ajuta sa stai departe de toate aceste neplaceri.
Cele mai bune alimente care sustin sanatatea creierului – Lista completa
Daca nu te incanta ideea de a manca doar alimente care echilibreaza zaharul din sange, dar totusi vrei sa eviti efectele cresterii bruste a glucozei in sange, atunci tine cont de ordinea in care mananci la masa. Recomandarea ii apartine biochimistului Jessie Inchauspe, autoarea mai multor carti de nutritie sanatoasa.
View this post on Instagram
„Probabil ca te-ai intrebat deja daca mancatul intr-o anumita ordine iti aduce vreun beneficiu. Ei bine, studiile sugereaza ca o planificare simpla in acest sens te ajuta sa reduci nivelul crescut de glucoza din sange in timpul mesei cu 75%”, spune Inchauspe. „Asadar, mananci aceleasi alimente (evident ca vorbim aici de cele bogate in nutrienti), dar eviti din start efectele de care organismul tau nu are nevoie.”
Iata ordinea corecta in care e recomandat sa mananci indiferent ca este vorba despre micul dejun, pranz sau cina!
- Inainte de toate, mananca vegetalele (salate, legume pregatite la gratar, abur sau cuptor cu putin ulei, de preferat cel de masline si condimentate cu sare de mare si ierburi aromate)
- Pe locul doi se afla proteinele si grasimile (omega 3, 6 si 9). Vorbim aici despre carnea de pui, curcan, vita, vanat sau peste.
- Consuma la finalul mesei alimentele bogate in carbohidrati si zaharuri (de pilda, produse de panificatie obtinute din faina integrala, deserturi pe baza de fructe si oleaginoase etc.
Somon la cuptor cu zaatar si sos de tahini cu lamaie, pranzul fresh si satios de primavara
View this post on Instagram
3 trucuri secrete pentru a imbatrani frumos: Ce fac oamenii care ajung la 100 de ani
Daca servesti masa la restaurant, Inchauspe recomanda un alt truc care te ajuta sa iti pastrezi glicemia la un nivel optim: „Stiu cat de tentant suna, dar te sfatuiesc sa eviti sa mananci paine inainte de a incepe masa. Stiu cat iti e de foame uneori, dar acest obicei chiar creste brusc glicemia”, explica ea. „O crestere brusca a nivelului de glucoza in sange te va face sa mananci in exces si sa ai pofta doar de alimente bogate in carbohidrati pe tot parcursul zilei. Asta nu inseamna ca e interzis sa mai consumi paine in timpul mesei – o poti manca cu proteine, iar nivelul de glucoza va fi mai constant”, a explicat specialistul.
Foto: Pexels.com