Copiii nostri sunt supraponderali. Cum schimbam comportamentul unei intregi generatii.

1
De Roxana Dobrita
5 aug. 2019

E timpul sa constientizam problema si sa luptam activ pentru a o rezolva.

Un studiu recent al Asociatiei Europene pentru Studiul Obezitatii, prezentat anul acesta la Congresul European al Obezitatii, arata ca numarul de copii si adolescenti supraponderali a crescut de 10 ori in ultimele patru decenii – o crestere de la 5 milioane de fete obeze in 1975 la 50 de milioane in 2016, respectiv de la 6 milioane de baieti obezi la 74 de milioane.

Ceea ce este si mai socant este ca trecem cu vederea semnalele de alarma.

Cand ne uitam la sanatatea copiilor nostri la nivel de populatie, pare ca suntem extrem de constienti de problemele si riscurile asociate cu obezitatea, alimentatia precara si lipsa activitatii fizice. Campanii de sanatate publica si o constientizare crescuta a beneficiilor unor schimbari pozitive in stilul de viata in general par sa dea incet-incet rezultate.

Dar, la modul general, o crestere de 10 ori a numarului de copii si adolescenti obezi inseamna ca pe undeva se pierde mesajul.

Studiul European al Obezitatii a investigat prevalenta si riscul factorilor asociati cu supraponderabilitatea, cat si faptul ca de multe ori tindem sa subestimam pericolul. Rezultatele au aratat ca mai bine de jumatate din parinti subestimeaza gradul de supraponderabilitate al propriilor copii, cel putin asta reiese din comentariile medicilor.

Ma uit in jur si ma sperii – De ce sunt romanii supraponderali

In acelasi timp, un studiu recent pe mai bine de 50.000 de copii si adolescenti de origine germana, publicat in New England Journal of Medicine, a descoperit ca aproape 90% din copiii obezi la varsta de trei ani au continuat sa se lupte cu kilogramele in plus si in perioada adolescentei.

Printre adolescentii obezi, cea mai mare crestere a indicelui de masa corporala s-a inregistrat in perioada dintre doi si sase ani. Este o informatie pretioasa, care ne ajuta sa intelegem cat de prevalenta este lipsa noastra de intelegere si constientizare a problemei obezitatii in randul copiilor.

Informatiile corecte, constientizarea si recunoasterea obezitatii ca fiind o problema de sanatate majora ne ajuta sa castigam batalia doar pe jumatate. A doua jumatate – la fel de importanta – este implementarea schimbarilor necesare din timp.

Stim ca un stil de viata precar, care include inactivitate fizica, nutritie precara si un comportament sedentar contribuie la aparitia obezitatii, care, la randul ei, este asociata cu un risc crescut de boli cronice precum diabet, boli cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

Cele 5 lucruri care te ingrasa fara sa-ti dai seama

Mai stim si ca stilul de viata este format din comportamentele noastre zilnice de-a lungul timpului. Ce mancam, cat mancam, cat ne miscam si cat dormim influenteaza sanatatea.

Pentru noi, parintii, intrebarea critica pe care trebuie sa ne-o punem acum este urmatoarea:

Cum incepem sa cream un mediu care incurajeaza copiii sa devine adulti sanatosi in viitor?

Mediile in care traiesc copiii nostri in viata de zi cu zi ne pot furniza niste raspunsuri. Modul cum abordam alimentatia sanatoasa si sportul ca familie, politicile si programele implementate in scoala pentru a incuraja comportamente sanatoase ce pot fi eficiente in a-i ajuta pe copii sa adopte un mod de viata ce ii va ajuta in viitor.

Structurand mediul de acasa pentru a usura adoptarea de obiceiuri sanatoase si creand activitati de familie si jocuri in jurul acestora putem produce schimbari pozitive.

Cand vine vorba de alimentatia zilnica, crescand cantitatea de fructe si legume disponibile acasa si dand un exemplu copiilor nostri poate duce la nasterea unei apetente pentru mancarea sanatoasa.

10 trucuri care te ajuta sa mananci mai putin

Invata-ti copiii sa-si inteleaga propria senzatie de foame. Desi e tentant sa-i incurajezi sa termine ce au in farfurie (chiar daca farfuria contine alimente sanatoase), copiii cunosc intuitiv de cata mancare au nevoie pentru a-si satisface foamea.

Limiteaza cantitatea de bauturi indulcite si mancare semi-preparata. Iar daca vrei neaparat sa introduci un sistem de recompensa, premiul nu trebuie sa fie un desert. Poti sa-ti premiezi copilul cu o invitatie la film dupa ce toata familia a iesit la alergat in parc.

Solutii sunt peste tot in viata noastra de zi cu zi si depinde de noi sa fim creativi in a creste copii sanatosi.

Foto: Shutterstock.com