Iata ce ne sfatuiesc doctorul Ciprian Constantin, sef al Departamentului Diabet si Nutritie din cadrul SUUMC ”Carol Davila” Bucuresti si Cori Gramescu, coach de lifestyle si nutritie.
Restrictia calorica si dieta echilibrata
„Dieta nu inseamna in niciun caz infometare, chiar daca pentru a pierde cateva kilograme suntem nevoiti sa restrictionam aportul caloric. In primul rand, trebuie sa stim ca limita sub care nu ar trebui sa coboram pe termen lung este de 1000 de calorii/zi.
Apoi, sa nu uitam ca, oricare ar fi numarul de calorii, alimentatia trebuie sa includa toate categoriile de nutrienti, in proportie echilibrata. O greseala foarte des intalnita in curele de slabire este excluderea totala a grasimilor din dieta.
Este adevarat, aportul caloric al grasimilor este mare, insa nu ne putem lipsi de grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6, iar solutia este sa ne axam pe acele alimente care au o cantitate totala de grasime mica, dar sunt bogate in Omega 3 si 6. Fie putem folosi la salate o cantitate mica de ulei (preferabil amestec de floarea soarelui cu rapita si in), fie folosim margarine light care au in reteta acest amestec de uleiuri si prin urmare sunt bogate in Omega 3 si 6.
In plus, este bine sa consumam peste de 2 ori pe saptamana, orientandu-ne chiar spre pestele gras, pe care il vom combina intotdeauna cu legume. Legumele nu trebuie sa lipseasca din dieta si este de preferat sa fie consumate crude, fierte sau la aburi. In felul acesta, vor avea un aport caloric mic, dar vor ramane bogate in vitamine si fitonutrienti.”, a declarat Ciprian Constantin, sef al Departamentului Diabet si Nutritie din cadrul SUUMC ”Carol Davila” Bucuresti.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.