Cercetatorii britanici au analizat date de la 125 de persoane spitalizate din cauza noului coronavirus in luna aprilie, dar au precizat ca pacientii au fost selectati de medici si au fost probabil cei mai grav afectati. 62% dintre acestia au suferit un atac cerebral in timpul sederii lor in spital, in timp ce aproape o treime au dezvoltat simptome asemanatoare psihozei sau dementei.
Oamenii de stiinta de la Universitatile din Liverpool, Southampton, Newcastle si University College London recunosc ca studiul lor este prea mic, totusi, pentru a trage concluzii ferme. Insa e un punct de plecare pentru noi studii despre efectele neurologice ale SARS-CoV-2.
Pana la o treime din persoanele care se imbolnavesc grav de COVID-19 dezvolta cheaguri de sange periculoase, care pot declansa accidente vasculare cerebrale mortale, daca migreaza catre creier.
Coronavirusul provoaca atac cerebral
Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca o explicatie exacta referitorare la cauza formarii cheagurilor de sange, dar exista banuieli ca sunt cauzate de inflamatii severe produse de infectia cu Covid-19. Aceasta inflamatie in arterele principale care iriga creierul este considerata a fi cauza problemelor psihiatrice observate la unii pacienti.
Cel mai recent studiu, publicat in prestigioasa revista The Lancet Psychiatry, a descoperit ca cea mai frecventa dauna a creierului, produsa de noul coronavirus, a fost accidentul vascular cerebral, raportat la 77 din 125 de pacienti (62%).
Dintre acestia, 57 de pacienti au avut un accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sange in creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic si noua pacienti au avut un accident vascular cerebral cauzat de o hemoragie cerebrala.
Un pacient a avut un accident vascular cerebral cauzat de inflamatie in vasele de sange ale creierului. Majoritatea pacientilor cu accident vascular cerebral aveau mai mult de 60 de ani (82%).
Tulburari psihice provocate de COVID-19
Alti 39 de pacienti au prezentat semne de confuzie sau modificari ale comportamentului care reflecta o stare psihica alterata.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.