Cercetatorii au descoperit ca, printre altele, un cosmar poate declanaa cresterea nivelului de cortizol dupa trezire. Mind Body Green ne arata care este legatura dintre somn si stres, dar si cum sa-ti incepi dimineata daca un cosmar ti-a stors toata energia.
Pentru acest studiu, cercetatorii au monitorizat 30 de voluntari care aveau frecvent cosmaruri pentru a vedea daca acestea le afecteaza raspunsul cortizolului la trezire – o crestere intre 38% si 75% in nivelurile de cortizol care la unii oameni ating nivelul maximum timp de 30–45 minute, dimineata, dupa trezire.
Acest raspuns face parte din ritmul circadian care provoaca o crestere a nivelului de cortizol in prima ora dupa trezire. Cand suntem stresati, organismul tinde sa produca mai mult cortizol, iar acest surplus al hormonului de stres poate conduce la fluctuatii ale dispozitiei, ingrasare, perturbari ale florei intestinale si alte probleme.
Timp de doua saptamani, participantii la studiu au oferit esantioane de saliva si au raspuns la intrebari despre calitatea somnului lor si despre orice cosmar. Dupa ce raportau ca au avut un cosmar, cercetatorii comparau datele inregistrate despre raspunsul cortizolului la trezire cu cele colectate dupa visele inofensive.
Cortizolul, cheia dispozitiei de dimineata
Lesne de imaginat, cosmarurile nu doar ca au dat peste cap indicii ale raspunsului cortizolului la trezire, dar au cauzat si o scadere a dispozitiei si a starii de sanatate a subiectilor, comparativ cu datele culese dupa visele neutre. Oamenii s-au plans ca s-au trezit in toiul noptii din cauza cosmarurilor care i-au pus pe ganduri, de probleme de sanatate si de reducerea calitatii somnului. Toate aceste efecte le-au resimtit a doua zi, dupa ce s-au desteptat, cand ar fi trebuit sa aiba energie pentru toata ziua.
Pe baza datelor culese, cercetatorii au ajuns la concluzia ca factorii care afecteaza somnul, cosmarurile, contribuie la variatiile nivelului de cortizol din fiecare dimineata. Este o veste importanta pentru cei care se trezesc dimineata cu un sentiment acut de anxietate.
„Acest lucru are implicatii metodologice asupra studierii in general a raspunsului cortizolului la trezire si poate avea o relevanta si mai mare pentru studiile asupra populatiilor clinice care sufera de tulburari ale somnului”, arata autorii cercetarii.
Cum sa combati efectele negative ale cosmarurilor
Daca ai deseori cosmaruri si, implicit, te resimti dimineata din aceasta cauza, exista cateva lucruri pe care le poti incerca pentru a te bucura noaptea de un somn bun.
Pentru inceput, un supliment cu magneziu te poate ajuta sa tii stresul sub control si sa te relaxezi inainte de a urca in pat. „O modalitate buna de a adormi usor este sa folosesti adaptogene naturale cu efect calmant si suplimente cu magneziu”, a explicat imunologul Heather Moday pentru Mind Body Green.
Daca tot nu reusesti sa scapi de cosmaruri, ar trebui sa fii atenta si la temperatura din camera: „Am observat in experimente ca oamenii care dorm in camere incalzite (de la 21 de grade Celsius in sus) sunt mai predispusi sa viseze urat”, a explicat Rebecca Robbins, autoarea cartii „Sleep for Success!”.
Probleme cu somnul: stii ce ti se intampla daca nu dormi?
In diminetile in care te trezesti cu un sentiment de anxietate este recomandat sa renunti la cafea si sa faci miscare sau yoga pentru a elibera energia negativa. Sau poti incerca o sesiune de meditatie.
Nu putem evita cosmarurile, dar nu trebuie sa le lasam sa ne strice ziua. Daca iti iei masurile potrivite pentru un somn bun si iti adaptezi rutina matinala la dispozitia cu care te trezesti, poti reduce efectele negative ale unui vis urat, conchide publicatia mentionata.
Foto: Unsplash.com