In urma unui studiu care a urmarit 7000 de persoane de la nastere pana la varsta de 50 de ani, efectuat de Universitate Birmingham din Marea Britanie, cercetatorii au descoperit ca cei care au cosmaruri persistente in copilarie sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte dementa la maturitate.
De asemenea, sunt de pana la sapte ori mai predispusi sa fie diagnosticati cu boala Parkinson.
Cercetatorii au declarat ca aparitia recurenta a cosmarurilor in copilarie tulbura somnul, ceea ce in timp creste acumularea de proteine nocive la nivelul creierului, care pot provoca dementa.
Atunci cand este redus riscul copiilor de a suferi de cosmaruri – fie prin lasarea unei lumini aprinse, stabilirea unei rutine inainte de culcare sau chiar o jucarie de plus pe care sa o tina in brate – pot exista beneficii pe termen lung asupra creierului lor.
Specialistii au descoperit de ceva timp ca visele urate la maturitate si la varsta inaintata reprezinta un semnal de alarma care indica aparitia unui declin cognitiv.
Legatura dintre cosmaruri si dementa poate fi stabilita inca din copilarie
Dar noul studiu, publicat in revista de specialitate eClinicalMedicine, sugereaza ca aceasta legatura poate fi depistata inca din copilarie.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au analizat datele celor nascuti in anul 1958.
Acestia au fost supravegheati incepand cu 3 martie 1958 pana la implinirea varstei de 50 de ani, in 2008.
Mamele au fost intrebate daca cei mici au avut „visuri urate sau cosmaruri” in ultimele trei luni, atunci cand copiii aveau sapte ani si 11 ani.
Cosmarurile iti pot afecta sanatatea mentala, spun studiile
Din cei 7000 de subiecti studiati, 268 (4%) au avut cosmaruri persistente in copilarie.
17 dintre ei (6%) au dezvoltat afectiuni cognitive sau boala Parkinson pana la implinirea varstei de 50 de ani.
Prin comparatie, dintre cei 5470 care nu aveau cosmaruri, numai 199 (3,6%) au dezvoltat dementa la maturitate.
Rezultatele au aratat ca cei cu cosmaruri persistente erau cu 76% mai predispusi sa dezvolte probleme cognitive si cu 64% mai predispusi sa dezvolte Parkinson. Tiparul a fost similar atat pentru fete, cat si pentru baieti.
Nu se stie cu exactitate de ce cosmarurile sunt un semnal de alarma pentru aparitia dementei si a bolii Parkinson
Dar studii precedente au asociat aceasta legatura cu unele schimbari din structura creierului care fac ca o persoana sa aiba un risc mai mare de afectiuni cognitive, asa cum sunt dementa, boala Parkinson sau Alzheimer.
Alte cercetari au sugerat ca cei care au cosmaruri au o calitate proasta a somnului, care poate duce la acumularea treptata in creier a proteinelor asociate cu dementa.
„Rezultatele sugereaza ca visele urate si cosmarurile recurente in timpul copilariei ar putea sa creasca riscul dezvoltarii mai tarziu in viata a unor afectiuni progresive ale creierului, asa cum sunt dementa sau boala Parkinson”, a declarat Abidemi Otaiku, medicul neurolog care a coordonat studiul.
„Ridica, de asemenea, posibilitatea intriganta ca prin reducerea frecventei cosmarurilor in prima parte a vietii ar putea fi o oportunitate timpurie de a preveni ambele afectiuni”, a continuat specialistul.
„Fiind constienti de faptul ca visele urate in copilarie sunt un semnal pentru un risc mai mare de dementa sau Parkinson mai tarziu in viata sugereaza ca exista o fereastra de oportunitate in care putem implementa strategii simple pentru a reduce acele riscuri”, adauga medicul.
Foto: depositphotos.com