COVID-19: 200.000 de infectati si 8.000 de morti in intreaga lume. Premierul Spaniei: „Ce-i mai rau inca trebuie sa vina”

1
De Cristina Tudor
22 mart. 2020

Pandemia de coronavirus a depasit doua noi praguri psihologice: 200.000 de contagieri si 8.000 de victime la nivel mondial, cu mai multe decese in Europa decat in Asia, pentru prima data, scrie Rador.

„O amenintare fara precedent” care, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), poate distruge 25 de milioane de locuri de munca la nivel global si poate duce la consecinte catastrofale in zonele cele mai fragile ale planetei, cum ar fi Africa, careia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) i-a cerut sa se „trezeasca”.

In momentul de fata, Europa este „cea mai mare bolnava”. Uniunea Europeana a inchis frontierele externe si sute de milioane de oameni traiesc in blocare partiala sau totala, pentru a opri extinderea contagierilor.

Belgia este ultima tara, dupa Italia, Franta si Spania, care a inchis aproape totul pentru a limita contagierile. In Spania, epidemia evolueaza galopant, 13.700 de cazuri si peste 550 de morti, dar „ce este mai rau inca trebuie sa vina”, a avertizat premierul Pedro Sanchez, care a ordonat, de asemenea, ca toate hotelurile sa fie inchise pana pe 24 martie, invitand turistii sa plece.

COVID-19: 200.000 de infectati si 8000 de morti

In Germania, situatia este atat de grava, incat Angela Merkel a decis sa se adreseze natiunii in direct la tv, pentru prima data. Dupa parerea cancelarului german, lupta impotriva coronavirusului „este o provocare istorica” si va conta, de asemenea, „cat de disciplinata va fi toata lumea si va respecta regulile”. Autoritatile din domeniul sanatatii au explicat ca vor fi necesare luni intregi pentru a scapa, dar daca planul de minimizare a contactelor esueaza, infectiile ar putea ajunge pana la 10 milioane.

In Regatul Unit, unde s-au depasit 100 de decese, toate scolile se vor inchide pana la o noua notificare, incepand de vineri. Boris Johnson a abandonat definitiv precautiile initiale, promitand „tot ceea ce este nevoie” pentru a sprijini angajatii fortati sa stea acasa si sistemul sanitar, cu scopul de a efectua 25 de mii de teste pe zi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.