Cum afecteaza slabitul „varsta” creierului tau

1
De Teodora Tirca
10 iul. 2023

Creierul tau nu are neaparat varsta pe care o ai tu – el poate imbatrani prematur daca organismul tau nu functioneaza in parametri normali.

Daca iti e greu sa te apuci sa gatesti mese mai sanatoase sau sa faci exercitii fizice in mod regulat, poate ca acest studiu recent va fi impulsul final de care ai nevoie, relateaza MindBodyGreen. Cercetarile arata ca pierderea in greutate indusa de tranzitia la un stil de viata sanatos ajuta la mentinerea creierului in forma maxima.

Cum afecteaza pierderea in greutate „varsta creierului”

Imbatranirea este inevitabila, dar asta nu inseamna ca nu putem face nimic pentru a ne oferi cele mai bune sanse de a trai o viata lunga si sanatoasa.

Un studiu recent a evaluat impactul pierderii in greutate, al dietei imbunatatite si al activitatii fizice intensificate asupra „varstei creierului” (sau sanatatii creierului) la adulti. Varsta creierului nu e neaparat varsta reala a unei persoane. Cercetatorii evalueaza varsta creierului in functie de cateva teste-cheie pe care le desfasoara in laboratoarele lor.

Cele mai dorite femei din zodiac. Ele cuceresc orice barbat

Studiile anterioare au descoperit ca persoanele cu obezitate au mai multe sanse de a avea un creier „batran”, din cauza scaderii substantei albe din creier, si ca pierderea in greutate este eficienta in scaderea varstei creierului.

Cercetatorii au studiat 102 participanti care aveau peste 30 de ani si au atins pragul obezitatii. Varsta medie a participantilor a fost de 51,5, iar varsta medie a creierului a fost de 52,8. Participantii au fost rugati sa isi intensifice exercitiile si sa urmeze diete bogate in legume si carne slaba timp de 18 luni. Cercetatorii le-au evaluat varsta creierului, impreuna cu alti factori de sanatate, la inceputul si la sfarsitul perioadei.

Pierderea in greutate a fost asociata cu o scadere a varstei creierului, au descoperit cercetatorii. Mai exact, o pierdere de 1% greutate corporala a dus la o scadere de 9 luni a varstei creierului in studiu.

Scaderea varstei creierului a fost, de asemenea, asociata cu imbunatatirea biomarkerilor hepatici, scaderea grasimii hepatice si scaderea grasimii corporale. Studiul a concluzionat ca scaderea varstei creierului a fost asociata cu un consum mai scazut de dulciuri si alimente procesate.

Cum imbunatatesti sanatatea creierului

Urmeaza o dieta echilibrata: cand vine vorba despre sanatatea ta, o dieta echilibrata, cu fructe, legume si proteine ​va aduce multe schimbari in bine. Umple cel putin jumatate din farfurie cu legume in timpul fiecarei mese si incearca sa ai gustari sanatoase intre mese: un fruct sau o leguma care iti place. Ca sa nu te simti coplesita, incepe cu retete cat mai simple si pregateste-ti mesele in avans. Astfel, exista mai putine sanse sa comanzi burgeri sau pizza cand ti-e foarte foame.

Misca-te: exista nenumarate motive pentru a include mai multa miscare in rutina ta. Iti imbunatateste starea de spirit, creste energia, ajuta inima — si lista poate continua. Activitatea fizica este asociata si cu beneficii asupra sanatatii cognitive si poate imbunatati memoria spatiala, potrivit Institutului National pentru Imbatranire. Studiile arata ca oamenii care fac aproximativ 10.000 de pasi pe zi si-au redus riscul de dementa cu 51%.

5 lucruri care m-au ajutat sa-mi imbunatatesc aspectul fizic

Gestioneaza stresul: Stresul cronic poate creste, de asemenea, riscul de Alzheimer si poate afecta memoria. Gestioneaza stresul vorbind cu prietenii, scriindu-ti gandurile intr-un jurnal, facand exercitii fizice, meditand si apeland la terapie atunci cand este cazul.

Provoaca-ti mintea: corpul tau nu este singurul care trebuie sa ramana activ pe masura ce imbatranesti. Pastreaza-ti mintea activa participand la activitati captivante, inclusiv lectura, puzzle-uri, socializare si voluntariat. Persoanele care se angajeaza in activitati productive pot trai o viata mai lunga si mai fericita si pot vedea imbunatatiri ale functiei cognitive.

Foto: Instagram/@helenowen