Cum am reusit sa scap de insomniile severe si sa ma bucur din nou de odihna

1
De Alice Papuc
23 iul. 2024

Stiu cat de dificile sunt insomniile si cat de mult te-ai saturat de aceasta lupta, dar sunt aici sa te indemn sa nu renunti.

Un lucru pe care putini oameni il stiu despre mine este ca m-am confruntat pentru o lunga perioada de timp cu insomnii severe. Noptile nedormite si zilele obositoare devenisera o parte “fireasca” din viata mea. Am incercat diverse metode pentru a-mi imbunatati somnul, dar niciuna nu parea sa functioneze pe termen lung. Cu toate acestea, dupa multe incercari si discutii cu medici, am gasit cateva solutii care m-au ajutat sa scap de insomnii si sa ma bucur din nou de odihna.

Intelegerea cauzelor insomniei

Primul pas in lupta mea cu insomniile a fost sa inteleg cauzele din spatele acestora. Am descoperit ca exista numerosi factori care pot contribui la aparitia problemelor de somn, in cazul meu fiind vorba despre stres, anxietate, dar si despre obiceiuri alimentare nu tocmai sanatoase.

7 intrebari pe care sa i le adresezi terapeutului tau

Crearea unui mediu propice pentru somn

Am realizat rapid ca mediul in care dorm joaca un rol crucial in calitatea somnului. Astfel, am facut cateva schimbari esentiale in dormitorul meu, mentinand o temperatura confortabila, care sa nu depaseasca 23 de grade. De asemenea, folosesc intotdeauna draperii opace, astfel incat sa blochez lumina exterioara. Am grija sa nu ma expun la ecrane inainte de culcare si am intotdeauna pe noptiera un recipient cu apa.

Adoptarea unor obiceiuri sanatoase de somn

Cum spuneam, stresul si anxietatea erau principalele cauze pentru insomniile mele. Astfel, am incercat sa-mi dezvolt obiceiuri sanatoase, care sa ma ajute sa ma relaxez inainte de somn. Am inceput sa ascult meditatii ghidate, ASMR-uri si sa citesc. Toate aceste lucruri m-au facut sa inteleg care erau exact problemele care imi provocau atat de mult stres, astfel incat sa pot lua masuri in viata mea de zi cu zi.

De asemenea, am avut grija sa evit cofeina si alcoolul, mai ales in a doua parte a zilei.

Autoreglarea emotionala: 6 etape necesare pentru a-ti gestiona emotiile

Am inceput sa iau magneziu

Un alt aspect deosebit de important pe care l-am descoperit in lupta mea impotriva insomniei a fost rolul magneziului. Magneziul este un mineral esential pentru organism, cu multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru somn. Am aflat ca magneziul ajuta la relaxarea muschilor si la reducerea stresului, ceea ce poate contribui la imbunatatirea calitatii somnului.

Astfel, am avut grija sa includ in dieta mea alimente bogate in magneziu, precum nuci, migdale, legume verzi si peste gras. De asemenea, la recomandarea medicului meu, am luat doua capsule de magneziu in fiecare seara, cu o ora inainte de culcare.

Toate aceste obiceiuri mici m-au facut sa am mai multa grija de mine, sa realizez ce anume nu functioneaza in viata mea si sa ma pun pe primul plan. Cu pasi mici, mi-am rezolvat problemele (atat acele insomnii severe, cat si problemele care ma faceau sa fiu anxioasa). Am inceput sa adorm mai repede, sa ma trezesc mai rar in timpul noptii si sa ma simt mai odihnita dimineata. Nivelul meu de energie pe parcursul zilei a crescut, iar starea mea generala de bine s-a imbunatatit considerabil. Daca esti intr-o situatie similara, iti doresc sa gasesti, la randul tau, modalitati facile de gestionare a stresului si sa reusesti sa ai grija de tine asa cum trebuie.

Foto: Freepik.com