Cum influenteaza retelele sociale capacitatea de functionare a creierului?

1
De Cristina Tudor
20 nov. 2020

Utilizarea excesiva a retelelor sociale poate duce la un dezechilibru cerebral treptat.

V-ati luat vreodata un moment sa va intrebati cat timp petreceti pe social media? Ei bine, este timpul sa o faceti. Indemnul de a verifica notificarile sau doar de a naviga pe fluxul de stiri de pe Facebook, Twitter si Instagram poate lua cantitati anormale din rutina zilnica. Aceasta suprautilizare compulsiva si problematica a retelelor sociale ar putea fi o invitatie la un dezechilibru cerebral.

Legatura dintre retelele sociale si activitatea creierului

Conform noului studiu publicat in Journal of Management Information Systems, o rata mai mare de utilizare a site-urilor de retele sociale poate duce la un dezechilibru intre doua sisteme cognitiv-comportamentale din creierul uman.

Doctorul Hamed Qahri-Saremi ne explica faptul ca oamenii au doua mecanisme diferite in creier, care ii determina sa intreprina o actiune. Cu ajutorul acestei perspective duale si cu a teoriilor din psihologie si neurostiinta, cercetatorii au putut concluziona legatura dintre ulltilizarea anormala a retelelor sociale si dezechilibrul cognitiv.

„Sistemul unu este automat si reactiv, rapid declansat, adesea subconstient, ca reactie la stimul, cum ar fi vizualizarea sau notificarile de pe retelele sociale. Sistemul doi este un sistem reflectiv, de rationament care se misca mai lent, regleaza cognitiile, inclusiv cele generate de sistemul 1 si controleaza comportamentul. Al doilea sistem poate ajuta indivizii sa controleze impulsurile si comportamentele care nu sunt in interesul lor. ” a adaugat Dr. Saremi.

Studiul privind dependenta fata de retele sociale

In cadrul studiului au fost analizate comportamentele a 341 de studenti de la o universitate de prestigiu care folosesc retele sociale, cu precadere Facebook.

A fost studiat comportamentul cognitiv al studentilor pe parcursul unui semestru, iar in urmatorul semestru a fost urmarita performanta academica. Au fost luate in considerare media notelor obtinute pe ambele semestre.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.