Cum iti afecteaza lipsa de vitamine sanatatea mentala?

lipsa de vitamine
1
De Larisa Giurea
17 mai 2019

Visam cu ochii deschisi la schimbarile pe care dieta le va avea asupra corpului nostru. Ne dorim atat de mult un corp perfect pentru plaja, incat uitam ca o dieta dezechilibrata poate produce pagube asupra organismului.

Daca te simti in permanenta obosita sau ai stari recurente de anxietate sau depresie, este posibil sa identifici cauza acestor probleme chiar in alimentatia ta.

Alimentatia are un rol important in sanatatea noastra mentala, iar lipsa de vitamine ne afecteaza dispozitia, nivelul de anxietate, capacitatea de concentrare si toate celelalte functii ale creierului.

Studiile au demonstrat ca dietele bogate in zahar, chimicale si grasimi nesaturate cresc riscul dezvoltarii unor probleme medicale. De exemplu, creste riscul de depresie si de anxietate sau apare deficitul de atentie. Carentele de proteine si grasimi saturate sau lipsa fructelor si a legumelor din alimentatia zilnica afecteaza cantitatea de nutrienti necesari creierului. Astfel, acesta nu va mai putea asigura buna dispozitie si starea de bine a intregului organism.

Planuiesti sa incepi o dieta sau esti ingrijorata despre modul in care actualul regim iti poate afecta sanatatea mentala?  Informeaza-te!

Iata care sunt efectele  carentelor nutritionale asupra sanatatii tale fizice si psihice:

1. Carbohidratii

Da, dietele sarace in carbohidrati sunt la moda. Insa, aminteste-ti ca acesti nutrienti au un rol important in mentinerea la cote optime a sanatatii mentale. Serotonina si triptofanul produse de creier atunci cand consumi alimente bogate in carbohidrati  iti regleaza somnul si apetitul, iti dau o stare de bine si tin depresia la distanta.

2. Proteinele

Proteinele sunt compuse din aminoacizi care ajuta la eliberarea de serotonina, iar aceasta este esentiala in reglarea dispozitiei. Proteinele se gasesc in tofu, seminte, carne, lactate, nuci, oua si leguminoase. Asa ca este indicat sa le consumi zilnic. Evident, cu moderatie!

Nutritie diversificata: cum asimilezi vitaminele si mineralele din alimente

3. Acizii grasi Omega-3

Azicii grasi au un rol important pentru ca sustin functiile creierului, regleaza dispozitia si previn anxietatea, depresia si lipsa de concentrare. Cele mai bune surse de acizi grasi Omega-3 sunt somonul, sardinele si macroul. In cantitati mai mici, acestia pot fi gasiti si in carnea de vita, semintele de chia, nuci si semintele de in.

4. Vitamina D

De cele mai multe ori, vitamina D este asociata cu sanatatea oaselor si a sistemului imunitar. Dar aceasta este vitala si sanatatii noastre mentale si contribuie la prevenirea depresiei si anxietatii. Vitamina D este produsa de corpul nostru atunci cand stam la soare. De asemenea, ea se gaseste in somon, ton, galbenusul de ou si lactate.

Care sunt vitaminele de care are nevoie tenul

5. Vitamina B12

Carenta de vitamina B12 este mai putin discutata, intrucat o cantitate suficienta se regaseste in mod normal in alimentatia zilnica a adultilor. Dar chiar si atunci cand nivelul acestei vitamine in corp este normal, suplimentele de B12 ajuta in ameliorarea starilor depresive. Vitamina B12 se regaseste intr-o mare varietate de alimente, de exemplu in carne, lactate si oua.

Vegetarienii si veganii ar trebui sa aiba mare grija cu aceasta carenta. Practic, ei trebuie sa includa in dieta lor alimente bogate in vitamina B12, asa cum sunt tofu, soia si cerealele fortifiate.

6. Magneziul

Magneziul este un mineral esential care ajuta la mentinerea unui nivel de energie optim si amelioreaza starile depresive. De asemenea, magneziul imbunatateste functia respiratorie si faciliteaza digestia.

In plus, acesta are proprietati calmante. Altfel spus, ajuta la scaderea riscului de anxietate si depresie, previne starile de neliniste si nervozitate si regleaza somnul. Asigura-te ca dieta ta contine suficient magneziu! Consuma urmatoarele alimente: migdale, avocado, banane, spanac, ciocolata neagra si seminte de dovleac.

Ce se intampla daca mananci avocado in fiecare zi?

7. Fierul

Carenta de fier este deseori asociata lipsei de energie, depresiei, anxietatii, tulburarilor de somn sau deficitului de atentie. Surse excelente de fier sunt carnea, pestele, spanacul, leguminoasele, caju si quinoa.

8. Zincul

Zincul este asociat, de regula, cu tratamentele de raceala si gripa. Acesta este insa foarte important si pentru sanatatea mentala. Un nivel scazut de zinc duce la stari de nervozitate si anxietate, lipsa apetitului, a energiei si a motivatiei. Include mai mult zinc in dieta ta si consuma-l in carne, seminte de dovleac, naut, caju si spanac.

Foto: Shutterstock.com