Cum iti afecteaza pielea tranzitul intestinal (mai ales daca ai acnee)

1
De Teodora Tirca
4 sept. 2024

Daca ai probleme cu constipatia, e foarte posibil sa te confrunti si cu probleme ale pielii.

Desi produsele pentru ingrijirea tenului sunt tot mai sofisticate si aduc multe beneficii, atunci cand simti ca ceva e in neregula orice ai face, expertii te sfatuiesc sa analizezi mai degraba ce se intampla in interiorul tau. Si nu se refera numai la hormoni, ci si la tranzitul intestinal si digestie. Pentru ca, surprinzator, acestea influenteaza inclusiv hormonii.

Consumi suficiente alimente integrale, naturale? Incerci, pe cat posibil, sa limitezi zaharul rafinat? Bei suficienta apa? Ai parte de somn de calitate?

Toate aceste functii zilnice ale corpului sunt esentiale pentru mentinerea unui ten curat si luminos. Un aspect adesea trecut cu vederea este importanta unui tranzit bun, regulat, mentioneaza expertii MindBodyGreen.

Dupa cum explica medicul internist Vincent Pedre, autorul cartii The GutSMART Protocol, intr-un episod al podcastului mindbodygreen, unele afectiuni ale pielii pot fi de fapt cauzate de constipatie.

Legatura dintre tranzit si piele

Cel mai bun mod de a explica felul in care miscarile intestinale iti afecteaza pielea este sa analizezi ce se intampla atunci cand nu ai scaun cateva zile. In special pentru femei, miscarile neregulate ale intestinului pot creste riscul de dominanta a estrogenului, spune Pedre.

Jolene Brighten, experta in hormonii feminini si autoare a cartii Beyond the Pill, este de acord: „Daca nu ai scaun regulat, estrogenul ramane in corp mai mult decat ar trebui, apoi revine in circulatie in organism”, a explicat ea pentru mindbodygreen. „Trebuie sa iesi la toaleta in fiecare zi pentru a scoate din corp estrogenul de care nu mai ai nevoie.” In caz contrar, acumularea estrogenului ar putea accentua constipatia: studiile au aratat ca estrogenul intarzie de fapt eliminarea deseurilor, prelungind timpul de tranzit si provocand constipatie.

Asadar, daca nu ai scaun zilnic, e posibil ca hormonii sa aiba de suferit, iar asta se manifesta prin tulburari ale intregului corp si ale pielii. „Eliminarea slaba a deseurilor metabolice plus un dezechilibru hormonal pot face ravagii pentru pielea ta”, spune Brighten. Dupa cum probabil stii deja, hormonii dezechilibrati sunt strans legati de eruptiile din jurul barbiei si maxilarului, denumite frecvent „acnee hormonala”.

Dar nu vorbim doar despre acnee. Constipatia este asociata si cu un risc semnificativ de dermatita atopica (sau eczema). Poate de aceea Pedre confirma ca “eczemele trec mai rapid atunci cand pacienta incepe sa aiba scaun regulat.”

Chiar daca nu ai afectiuni mai grave ale pielii, cum ar fi acneea sau eczemele, cu siguranta te poti confrunta cu piele mai tern si mai uscata din cauza constipatiei. „Cand nu elimini toxinele, acestea vor iesi din organism in alte moduri”, spune make-up artistul celebru Nam Vo, care a inventat termenul de „dewy dumpling” pentru a descrie pielea extrem de luminoasa, cu aspect sanatos. Ea  prioritizeaza rutina de skincare, dar are si o dieta care incurajeaza tranzitul sanatos prin probiotice, sucuri verzi si multa apa. „Ingrijirea topica a pielii nu face minuni. Incepe din interior spre exterior”, adauga ea.

Asadar, intregul tau corp, inclusiv pielea, este direct afectat de cat de des iesi la toaleta. Dupa cum noteaza Pedre: „Este un aspect esential pentru detoxifierea organismului si, cu cat deseurile raman mai mult timp in intestin, cu atat este mai probabil ca toxinele care au fost „ambalate” pentru a fi mutate din corp sa aiba mai mult timp sa recircule si sa fie reabsorbite inapoi in corp”.

Cum sa-ti reglezi tranzitul intestinal

Iata cateva sfaturi oferite de specialisti:

Mananca mai multe fibre: s-a dovedit ca dieta moderna nu contine suficiente fibre, asa ca asigura-te ca le introduci la fiecare masa. Ca sa fii sigura, poti opta inclusiv pentru un supliment cu fibre – intreaba medicul sau farmacistul.

Adauga alimente fermentate in dieta ta: cu cat intestinul tau este mai sanatos, cu atat vei avea un tranzit mai eficient. Asadar, hraneste-ti intestinul cu bacterii sanatoase prin alimente fermentate sau cu ajutorul suplimentelor probiotice.

Nu subestima somnul: daca programul tau de somn este dat peste cap, la fel se intampla si cu „programul” tranzitului intestinal. Asa ca fa tot posibilul sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Impreuna cu recomandarile de mai sus, asta te va ajuta sa elimini constipatia si efectele sale negative asupra corpului.

Foto: Instagram/@belleprocida