Ne este cunoscut tuturor acel gol in stomac atunci cand avem de-a face cu situatii stresante sau senzatia de „fluturi in stomac” atunci cand ne indragostim.
Adevarul este ca sistemul digestiv si creierul comunica direct. Emotiile si starea cognitiva afecteaza functionarea intestinelor si viceversa. Drept urmare, stresul are un impact major asupra sanatatii sistemului digestiv, iar sanatatea digestiva poate sa afecteze nivelul de stres.
Se pare ca aceasta problema se transforma adesea intr-un cerc vicios. Anxietatea poate stimula sistemul imunitar sa transmita semnale gresite corpului si sa provoace distrugerea mucoasei intestinale. Sistemul intestinal afectat poate duce la aparitia stresului cronic, care la randul sau declanseaza reactia cunoscuta drept „lupta sau fugi”, ce amplifica degradarea mucoasei intestinale.
Ce mananca supermodelele pentru o digestie mai buna si o piele stralucitoare
Stresul si sindromul intestinului permeabil
Atunci cand bariera intestinala este compromisa, in sistemul sanguin pot intra compusi mai mari, care declanseaza un raspuns inflamator in organism. Inflamatia este perceputa in organism ca o stare de alerta, ce duce la cresterea nivelului de adrenalina.
Chiar daca nu te confrunti cu sindromul intestinului permeabil, stresul psihic il poate declansa. Exista doi markeri principali identificati de oamenii de stiinta: IgA si lipopolizaharida (LPS).
Atunci cand nivelul acestor doi markeri este ridicat inseamna de obicei ca in organism este o infectie sau o disbioza la nivel intestinal. Acestea activeaza sistemul imunitar si cresc permeabilitatea peretilor intestinali pentru a face fata dezechilibrului.
Dar nivelul acestor markeri poate fi crescut si de stresul mental sau emotional. Studiile au aratat ca anxietatea sociala poate duce la cresterea nivelului de IgA si LPS, ceea ce inseamna ca stresul cronic cauzeaza in timp sindromul de intestin permeabil si degradarea mucoasei intestinale.
Probioticele sunt importante pentru digestie – Le gasesti in varza murata
Cum afecteaza stresul microbiomul intestinal
Se spune ca probioticele sunt „Prozacul oferit de natura”. Iar motivul este acela ca la nivel intestinal se produce 90% din totalul de serotonina din organism, cunoscut drept „hormonul fericirii”.
In functie de echilibrul bacteriilor din intestine, la nivel intestinal sunt produsi neurotransmitatori inhibitori sau neurotransmitatori excitatori, care cresc nivelul stresului. Disbioza sau dezechilibrul bacterian din intestine duce la secretarea unei cantitati mai mari de adrenalina, care cauzeaza instalarea stresului cronic.
Cum sa combati efectele nocive ale stresului asupra sistemului digestiv
In primul rand, trebuie sa reduci alimentele cu rol inflamator, sa sustii sanatatea sistemului digestiv prin consumul de alimente nutritive si ingrediente care stimuleaza echilibrul florei intestinale. Pe de alta parte, este necesar sa inveti cum sa tii stresul sub control. Iata ce sa incerci:
Asculta-ti corpul! Semnalele pe care ti le transmite iti pot salva viata
Elimina alimentele cu efect inflamator
Principalii iritanti sunt porumbul, glutenul, soia, produsele lactate si zaharul. Pentru a descoperi ce anume provoaca simptomele la nivel intestinal poti elimina treptat din dieta aceste alimente.
Odihneste-ti sistemul digestiv
Cand te afli intr-o stare de stres, corpul este ghidat de raspunsul „lupta sau fugi”, proces care pune digestia in plan secund. Acest lucru inseamna mai putine enzime digestive.
Prin urmare, daca treci printr-o schimbare majora in viata ta sau ai un eveniment stresant, incearca sa-ti „odihnesti” sistemul digestiv timp de o zi, in care sa consumi supa si cateva surse de proteine.
Include mai multe alimente terapeutice
Unele alimente sustin absorbtia nutrientilor si reduc reactiile inflamatorii. Printre acestea se numara supa de oase, gelatina si suplimentele de colagen. De asemenea, alimentele fermentate sunt deosebit de benefice, fiind bogate in probiotice care sustin sanatatea microbiomului intestinal si imbunatatesc productia de neurotransmitatori. Chefirul, iaurtul, muraturile sau varza murata sunt cateva dintre optiuni.
Repeta o mantra
Pentru a reduce stresul trebuie sa inveti sa-ti controlezi starile emotionale. Repetarea unei mantre te poate ajuta sa revii la starea de calm de care ai nevoie pentru a impiedica manifestarile negative la nivel intestinal. Concentreaza-te asupra prezentului si elibereaza-te de „ceea ce nu este”, „ce ar trebui sa fie” sau „ce poate fi”. Incepe prin a-ti repeta „sunt bine” in timp ce faci exercitii de respiratie. O astfel de practica ii transmite creierului sa sustina sistemul digestiv si echilibrul microbiomului.
Foto: Shutterstock.com