Cum iti dai seama daca ai gripa sau raceala si ce tratament trebuie sa urmezi

1
De Maria Constantin
16 ian. 2020

Raceala si gripa sunt deseori confundate. Si pe buna dreptate: au simptome asemanatoare si sunt afectiuni respiratorii care se instaleaza cam in aceeasi perioada a anului.

Uneori crezi ca ai raceala, alteori ai gripa. Cateodata le nimeresti, alteori le incurci, dar ceea ce conteaza e ca-ti doresti din toata inima sa treaca mai repede si sa te simti din nou un om normal.

Dar exista si cateva diferente intre gripa si raceala, iar medicii ne arata cum poti sa-ti dai seama ce ai si care e cel mai bun tratament pentru a te insanatosi rapid.

Simptomele sunt diferite

Desi uneori e dificil sa le deosebesti, raceala si gripa se manifesta diferit, arata Ali S. Raja, vicepresedintele departamentului de urgenta la Massachusetts General Hospital din Boston. „Racelile incep de obicei treptat si rareori ai febra si frisoane. Daca observi o usturime graduala a gatului, incepe sa-ti curga nasul si simti o oboseala generala, probabil ai o raceala”, a explicat medicul pentru InStyle.

Pe de alta parte, aparitia brusca a febrei, durerilor in corp, a oboselii severe, a durerilor de cap, a tusei, sunt mai mult semnele gripei, spune Dr. Raja.

Atat gripa, cat si raceala sunt provocate de virusuri care pot duce la complicatii moderate, precum infectii ale sinusurilor si urechilor, dar o raceala obisnuita este mai suportabila decat gripa si mai putin periculoasa. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, pentru varstnici, gravide si copii, gripa este un element de risc major.

Trucuri ingenioase care te ajuta sa te tii departe de raceala

O alta nedumerire pe care multi o au este daca o raceala se poate transforma in gripa. Raspunsul e simplu: nu. Cele doua afectiuni sunt cauzate de virusuri diferite, astfel ca este imposibil ca o raceala sa devina gripa.

Cum previi gripa si raceala

Daca ai auzit de atatea ori asta incat te-ai plictisit, inseamna ca aceasta e cea mai buna solutie pentru a preveni imbolnavirea: spala-te pe maini si tine-le departe de fata si de gura pentru a preveni raspandirea germenilor.

„Spalarea frecventa a mainilor, mai ales daca esti inconjurat de oameni bolnavi, reduce sansele de a te imbolnavi”, explica doctorul Nate Favini.

Dr. Favini spune ca si vitamina C este de mare ajutor: „Iau doua grame de vitamina C in fiecare dimineata si trei grame daca nu ma simt in forma”, spune medicul, adaugand ca suplimentele pot reduce severitatea si durata racelii.

Cat despre gripa, exista o singura cale de prevenire asupra careia medicii sunt de acord: vaccinarea. „Sa te vaccinezi e cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta – multi nu realizeaza ca pana si adultii sanatosi se pot imbolnavi atat de rau incat sa zaca in spital sau chiar sa moara”, avertizeaza Dr. Favini.

In plus, vaccinarea contribuie la ceea ce se numeste imunitatea de turma – cu cat mai multi oameni sunt vaccinati, cu atat mai putin severa devine o epidemie, arata medicul.

„Asta ajuta la protejarea persoanelor mai vulnerabile, precum bebelusii care nu pot fi vaccinati si varstnicii care se pot imbolnavi mai usor. Vaccinul tau poate salva viata cuiva pe care il cunosti”, explica Dr. Favini.

Cum eviti raceala in sezonul rece? 10 sfaturi practice

Un detaliu important: desi varful de sezon al gripei a trecut, riscul de imbolnavire inca exista. „Chiar daca ai racit deja in acest anotimp, vaccinul poate preveni alte episoade, asa ca e mai bine sa-l faci”, spune medicul.

In plus, ai grija sa dormi 8 ore pe noapte si bea multa apa. Sunt trucuri simple care iti ajuta sistemul imunitar sa ramana puternic.

Cum tratezi raceala si gripa?

Raceala trece de regula in zece zile, iar daca dureaza mai mult, trebuie sa mergi la medic. In cele mai multe cauze, se trateaza la domiciliu, dar sunt unele simptome care nu trebuie ignorate: „Daca nu poti sa ramai hidratat sau vomiti cand incerci sa mananci ori ai febra si nu trece cu tratament, solicita ajutor medical”, este sfatul specialistului.

Exista un test rapid care te ajuta sa afli daca ai gripa, iar medicamentele antivirale sunt cele mai eficiente in primele 48 de ore. Daca esti diagnosticat cu gripa, stai acasa, pentru ca e incredibil de contagioasa, iar limitarea raspandirii este cel mai bun lucru pe care il poti face. In cazul celor care intra in contact cu tine, nu poti decat sa speri ca au o imunitate destul de puternica, scrie InStyle.

Pentru raceala sunt indicate remedii precum suplimente cu zinc, probiotice, ceai de ghimbir si ceai de soc.

Pentru simptome precum febra si durerile de cap, Dr. Favini spune ca nu exista o formula perfecta, dar poti incerca paracetamol sau ibuprofen.

„Daca poti, continua sa urmezi o dieta echilibrata, bogata in legume si fructe. Mananca mai multe supe, iti vor furniza electroliti si lichide”, recomanda Dr. Favini. Si, desigur, fie gripa, fie raceala, hidratarea si odihna sunt esentiale. Asa ca fa-ti un ceai si ofera-ti o portie de Netflix. Sau de somn.

Foto: Getty Images.