Stresul si intarzierea menstruatiei pot fi strans legate. Felul in care te simti la nivel emotional influenteaza si planul fizic, asa ca ciclul se poate deregla atunci cand esti ingrijorata, anxioasa sau tensionata.
In mod sigur, ti s-a intamplat sa astepti menstruatia mai mult decat credeai. A intarziat o zi, doua, trei… Ai inceput sa te stresezi si sa intri in panica! De ce nu mai apare? S-a intamplat ceva? Este vorba despre o sarcina? Oare este ceva in neregula?
Cum iti dai seama ca esti insarcinata inainte de a face un test de sarcina?
Fiecare femeie trece, la un moment dat, printr-o asemenea experienta. De aceea, este important sa stii ca stresul este vinovat pentru multe dintre problemele noastre: caderea parului, dermatita, dezechilibru hormonal si, nu in ultimul rand, intarzierea menstruatiei.
Stresul si intarzierea menstruatiei: Ce trebuie sa stie orice femeie
1. Cum influenteaza starea emotionala menstruatia
Organismul nostru este foarte istet. El functioneaza dupa niste principii complexe si eficiente, pentru a-si mentine o sanatate buna si un echilibru perfect.
Motivele pentru care ai menstruatie de doua ori intr-o luna
Nivelul hormonilor este controlat de hipotalamus, o zona care se gaseste in creier. De aici pleaca semnale esentiale catre celelalte organe, care primesc indicatii exacte cu privire la actiunile lor. Cand esti stresata, organismul tau percepe acest lucru ca pe o amenintare si este pregatit pentru o situatie periculoasa. Astfel, ciclul normal poate fi amanat.
2. Stresul nu afecteaza pe toata lumea la fel
Suntem atat de diferite! Stresul nu ne afecteaza pe toate identic. Daca o femeie este extrem de sensibila, de exemplu, poate fi afectata chiar si de cele mai mici griji. In schimb, unele femei sunt mai rezistente, facand fata cu brio la stres intens.
De aceea, desi sfaturile amicelor pot fi utile, este recomandat sa apelezi la medicul ginecolog ori de cate ori intampini probleme pe care nu stii cum sa le rezolvi.
3. Stresul nu este singurul factor pentru intarzierea menstruatiei
Cand menstruatia nu apare, iar tu te stresezi din aceasta cauza, se declanseaza un cerc vicios. Menstruatia intarzie, tu aplici organismului o doza de stres, stresul intarzie si mai mult menstruatia.
Cu toate acestea, stresul nu reprezinta singura cauza pentru care menstruatia nu apare. Daca observi o intarziere mai mare de cateva zile (ceea ce este normal in anumite perioade, odata cu fluctuatiile hormonale), incearca sa reduci cat mai mult anxietatea si stresul. Mediteaza, practica yoga, linisteste-ti mintea si lasa corpul sa lucreze.
Motivele pentru care intarzie menstruatia si ce e de facut
Daca, totusi, menstruatia nu apare, este timpul sa te gandesti si la alte variante. Daca ai o viata sexuala activa si nu folosesti metode contraceptive, mergi la farmacie si cumpara un test de sarcina. De asemenea, daca ai luat recent „pastila de a doua zi”, este posibil ca aceasta sa fie cauza pentru menstruatia intarziata.
Cum poti diminua nivelul de stres?
Stresul si intarzierea menstruatiei sunt corelate foarte des, asa ca ar fi bine sa reduci pe cat posibil starile de agitatie. In primul rand, este recomandat sa ai o dieta cat mai sanatoasa si o viata cat mai activa. Astfel, corpul tau va face fata provocarilor mult mai usor. De asemenea, asigura-te ca dormi suficient si respiri corect pe parcursul zilei.
Foto: Shutterstock.com