Coronavirusul se raspandeste rapid, iar intarirea sistemului imunitar nu a fost niciodata atat de necesara. Si trebuie sa-l consolidezi rapid, pentru ca intr-o situatie de criza precum o epidemie, fiecare zi conteaza. Insa, dincolo de a manca mai multe citrice si sa ne pastram igiena, ce altceva mai putem face?
Sheena Cruickshank, profesor de imunologie la University of Manchester, a explicat pentru The Guardian ca pentru a sti cum sa ne ingrijim sistemul imunitar trebuie sa intelegem mai intai ce arme ni se potrivesc: „Cand intri in contact cu un microb pe care nu l-ai mai intalnit vreodata ai mai multe bariere in corp care incearca sa-l opreasca.”
Sistemul imunitar poate avea scapari
Pe langa piele, avem mucusul, microbiomul, „uzina” cu peste 100 de trilioane de bacterii, majoritatea acestora traind in tractul intestinal. Unele dintre aceste bacterii anihileaza intrusii care ajung in organism. In plus, corpul este „blindat” cu celulele epiteliale, foarte greu de invins, spune Cruickshank. Acestea produc compusi antivirali care ataca inamicii precum coronavirusul.
Daca un patogen trece de aceste linii de aparare, intra in lupta celulele albe, adica sistemul imunitar. Unele dintre acestea, numite macrofage, se gasesc in toate tesuturile organismului si au toate armele pregatite, insa acestea sunt foarte imprecise, explica experta citata.
In schimb, celulele albe, limfocitele, sunt mult mai adaptate si singurele care isi pot reaminti germenii. „Asa ca, daca veti intalni aceiasi germeni din nou, se vor ocupa de ei probabil fara sa va dati seama. Asa se formeaza imunitatea si este baza vaccinarii”, arata Cruickshank.
Totusi, sistemul imunitar poate avea unele scapari. „Asta inseamna ca sistemul imunitar nu recunoaste anumiti intrusi sau ca acestia au strategii perfide pentru a se strecura. Sistemul meu imunitar nu este foarte bun in recunoasterea racelii”, marturiseste Sheena Cruickshank, subliniind ca un stil de viata sanatos ne poate asigura protectia.
Microbiomul nu formeaza doar bariere de protectie, ci si programeaza sistemul imunitar. Animalele crescute fara microbiom au reactii imunitare mai slabe. De asemenea, persoanele in varsta si cele cu diverse afectiuni caracterizate de inflamatii, precum alergiile, astmul, artrita reumatoida si diabet, tind sa aiba un microbiom intestinal mai putin variat, scrie The Guardian.
Mananca alimente cu fibre, iaurt si muraturi
Pentru a ne dezvolta flora intestinala, Cruickshank recomanda sa adoptam o dieta variata cu multe alimente bogate in fibre. Nu trebuie sa fii neaparat vegetarian, dar cu cat consumi mai multe legume si verdeturi, cu atat mai bine. „Microbiomului ii priesc fibrele, boabele si alimentele fermentate”, spune ea.
Asadar, iaurtul, kefirul, muraturile si varza murata sunt binevenite pentru un microbiom sanatos. Insa dovezile despre suplimentele probiotice sunt amestecate, arata specialista – nu este clar ca acestea vor supravietui calatoriei prin tractul digestiv sau ca vor sta suficient in intestine pentru a-si face efectul. „E mai eficient sa-ti schimbi dieta”, spune ea.
„Al cincilea simt“ care poate preveni raspandirea coronavirusului
Microbiomul pielii este, de asemenea, important, dar stim putine despre acesta. Dozele ridicate de ultraviolete (de obicei furnizate de soare) il pot afecta negativ, slabindu-i functiile protective. De asemenea, folosirea unor sapunuri puternice si a gelurilor antibacteriene nu este benefica microbiomului pielii. „Combinatiile de parfumuri si ingrediente iritante pot avea si ele un efect negativ”, spune Cruickshank.
Orice fel de miscare este buna
Pentru a fi in forma imunologic, trebuie sa fii in forma si fizic. „Celulele albe pot fi destul de sedentare. Miscarea le mobilizeaza prin cresterea presiunii sanguine, asa ca isi pot face treaba de supraveghere, sa caute si sa distruga”, explica specialista.
Autoritatile medicale britanice recomanda ca adultii sa faca miscare in fiecare zi si sa faca cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate aerobica moderata (ciclism, gradinarit) sau 75 de minute de activitate sustinuta (alergare, inot rapid).
Sfatul pentru persoanele varstnice, mult mai vulnerabile la infectie, este sa faca orice fel de miscare e posibil. „Orice este mai bine decat deloc”, spune Arne Akbar, presedintele Societatii Britanice de Imunologie si profesor la University College din Londra.
Exercitiile pot incetini semnificativ declinul sistemului imunitar, care survine odata cu inaintarea in varsta. In 2018, un studiu realizat de Universitatea din Birmingham si King’s College din Londra a descoperit ca 125 de ciclisti amatori nefumatori cu varste intre 55 si 79 de ani inca aveau sistemul imunitar al unor persoane tinere.
La polul opus se afla atletii de elita care devin foarte expusi la infectii pentru ca ajung la un punct in care miscarea are impact negativ asupra sistemului imunitar.
Evita alcoolul
Unul dintre multiplele efecte secundare ale miscarii este reducerea stresului, urmatorul obiectiv pentru intarirea sistemului imunitar. Hormonii de stres precum cortizolul pot compromite functia imunitara – un exemplu este cand varicela se manifesta de doua ori. Daca ai trecut prin asta, virusul nu paraseste niciodata complet organismul. „In perioadele de stres se poate reactiva si poate genera zona zoster”, explica Akbar.
In plina criza a coronavirusului, bautura nu este indicata. Excesul de alcool epuizeaza celulele imunitare. „Unele studii au sugerat ca prima linie de aparare a celulelor macrofage nu este la fel de eficienta la cei care beau mult alcool. Si exista banuieli ca excesul de alcool poate duce si la o reducere a limfocitelor. Asadar, daca ai un microb, nu vei reusi sa-l identifici si sa lupti bine cu el”, spune Cruickshank.
Mananca bine, dormi bine
Vitamina D a devenit un subiect important in imunologie. „Este folosita de macrofage si este ceva ce persoanele din Marea Britanie nu preau au iarna”, arata specialista.
In schimb, aportul de vitamina C este inutil. Nu pentru ca aceasta nu ar fi cruciala in functionarea sistemului imunitar. „Toate vitaminele sunt importante, dar vitamina C este solubila in apa, corpul nu o poate stoca”, explica Sheena Cruickshank. E suficient sa mananci de cinci ori pe zi fructe si legume ca sa-ti mentii nivelul optim de vitamina C.
Miscarea si mancarea sanatoasa vor avea un efect pozitiv combinat si te vor ajuta sa dormi mai bine. Somnul de calitate este un bonus pentru ca organismul obosit este mai expus la infectii. Un studiu efectuat anul trecut a descoperit ca lipsa somnului afecteaza functionarea celulelor T, limfocite capabile sa distruga celulele maligne.
Janet Lord, profesor la Universitatea din Birmingham, a aratat recent ca vaccinarea dimineata este mai eficienta decat cea facuta dupa-amiaza. „Bioritmul natural este dictat de somn. Daca ai o rutina buna de somn, ai ritmul natural bun al corpului si totul este in regula. Daca ai perturbari ale somnului, atunci ai si probleme”, spune Akbar.
Batranii sunt cei mai expusi la infectii
Gravitatea unei infectii depinde mult de nivelul la care esti expus, ceea ce depinde de cat de contagioasa este persoana care tuseste langa tine. „Suntem constant expusi la germeni si ne imbolnavesc doar cativa dintre acestia”, spune Cruickshank.
Daca esti o persoana tanara si sanatoasa, avantajul mediu pe care il poti avea este ca sunt sanse sa nu iei o doza mare de coronavirus sau gripa. Scenariul cel mai posibil este ca te vei imbolnavi pentru un timp si te vei insanatosi.
Din perspectiva autoritatilor sanitare, cand virusurile extreme, precum coronavirusul, isi fac aparitia, prioritatea nu este intarirea imunitatii persoanelor sanatoase, ci protejarea varstnicilor, spune Akbar.
Batranii nu raspund la fel de bine la gripa. Cand imbatranim, functia de bariera a microbiomului intestinal nu functioneaza la fel de bine ca in tinerete, iar microbii intra in corp, generand infectii moderate. Astfel se produc inflamatii in tot corpul care compromit sistemul imunitar.
Akbar lucreaza in prezent la tratamente pe baza de medicamente pentru a reduce inflamatiile varstnicilor, dar mai are mult de lucru. Din punct de vedere medical, cineva de 65 de ani este considerat batran, dar e ceva arbitrar, spune Akbar. „Unele persoane in varsta pot avea probleme mult mai devreme. Si sunt oameni in varsta care sunt total sanatosi”, explica profesorul.
Desigur, oricat de bine am manca si am dormi, igiena joaca un rol fundamental in apararea sanatatii cand ne confruntam cu o amenintare precum coronavirusul. „Coronavirusul se raspandeste mai ales prin stropi, asa ca cea mai buna masura este igiena”, spune Cruickshank.
Asadar, continua sa te speli pe maini si ai grija cand stranuti si tusesti. Nimeni nu poate evita complet imbolnavirea, nici macar imunologii de top, scrie The Guardian.
Foto: Getty Images.