Ne alunga singuratatea, ne inveselesc, ne scot din casa si ne ajuta sa facem miscare, ne invata ce inseamna prietenia adevarata si ne slujesc cu loialitate – cainii sunt uimitori.
Un studiu recent indica faptul ca ei ne-ar putea ajuta si sa luptam eficient contra cancerului. Cercetarea efectuata asupra tumorilor unor caini ar putea conduce la crearea unui tratament pentru aceste animale, dar si pentru oameni.
Gliomul difuz este cea mai intalnita tumoare maligna care se poate dezvolta in creier. Are o rata mare de recurenta si, de obicei, diagnosticul este necrutator. Acest tip de tumoare afecteaza nu doar oamenii, ci si cainii, cam cu aceeasi frecventa, scrie Mind Body Green.
Cercetatorii au decis sa studieze evolutia glioamelor canine pentru a le compara cu cele ale oamenilor. Folosind structura tumorilor canine, ei au comparat profilul molecular al celor doua tipuri pentru a vedea daca gliomul canin evolueaza diferit de cel uman.
Autorii studiului au fost surprinsi sa constate asemanarea izbitoare dintre cele doua glioame. „Analiza noastra comparativa pe cele doua specii ofera o privire unica asupra profilului glioamelor si asupra cronologiei alterarilor produse de acestea”, se arata in studiul mentionat.
Aceasta informatie ii va ajuta pe savanti sa continue studiile pentru a examina eficienta mai multor tratamente pentru gliom.
Oamenii de stiinta confirma: Cainii pot simti oamenii cu suflet rau
„Desi cabinetul veterinar este cumva diferit de cel medical pentru oameni, cainii reprezinta un model potential pentru oameni”, a declarat Mark Wanner, directorul de comunicare stiintifica de la Jackson Laboratory, unde s-a desfasurat studiul.
Cercetarile de acest tip ofera date importante pentru pacienti si pentru animale, cu o potentiala imbunatatire a tratamentului pentru gliomul cerebral.
„Speram sa folosim rezultatele noastre ca parghie pentru dezvoltarea terapiilor de care pot beneficia copiii si cainii. Urmatorul pas va fi realizarea altor studii pe glioamele cainilor si ale copiilor”, a explicat Roel Verhaak, seful echipei de cercetare de la Jackson Laboratory.
Foto: Getty Images.