In adolescenta, metabolismul arde caloriile mai ceva ca un motor Diesel, iar greselile de alimentatie, o bere in plus, o amandina in miez de noapte sau o portie de cartofi prajiti cu mujdei, nici nu clintesc acul cantarului.
Dar, cu fiecare an de maturizare par sa se inmulteasca si kilogramele, iar cei mai multi adulti se trezesc in cercul vicios al dietelor: se infometeaza, slabesc putin si renunta rapid, aruncandu-se in mrejele tentatiilor calorioase. Altii sunt convinsi ca moderatia este cheia succesului si nu vor sa renunte nici in ruptul capului la dulciuri, alcool si grasimi.
Unul dintre cele mai importante studii realizate pe acesta tema si aparut in 2011, in Jurnalul de Medicna New England, dovedeste contrariul. Realizat pe mai bine de 120.000 de oameni cu varsta intre 33 si 60 de ani, pe parcursul a 20 de ani, studiu sugereaza ca la baza ingrasarii stau anumite obiceiuri proaste, precum mancatul alimentelor procesate.
O singura portie de chipsuri a fost asociata cu o ingrasare de un kilogram la fiecare patru ani, o portie de cartofi prajiti cu doua kilograme, iar una de carne procesata sau suc, cu jumatate de kilogram.
Combinatii inteligente si miscare zilnica
Si specialistii romani sunt de acord cu faptul ca modul de combinare a alimentelor face diferenta dintre un adult suplu si unul plinut.
„Metoda simpla prin care putem sa ne mentinem o greutate sanatoasa este sa respectam orele de masa si regulile de combinare. Niciodata nu puneti carnea langa carbohidrati precum orez sau cartofi, ci langa o garnitura de legume. Iar acestea din urma merg cel mai bine cu branzeturi si lactate”, explica doctorul Bogdan Guinea…
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.