“In lipsa interventiilor farmaceutice de incredere impotriva SARS-Cov-2, sunt implementate numeroase strategii de sanatate publica pentru incetinirea pandemiei de coronavirus. Aceste strategii pot fi grupate pe larg in doua abordari: atenuare a contagierii si suprimarea transmiterii virusului. Atenuarea contagierii include o combinatie de masuri de distantare sociala (inclusiv inchiderea scolilor si universitatilor), testari medicale si izolari ale cazurilor simptomatice pentru reducerea raspandirii epidemiei si evitarea suprasolicitarii spitalelor. Atenuarea are scopul incetinirii unei epidemii. Totusi, numarul cazurilor poate conduce la suprasolicitarea spitalelor.
Unele comunitati au aplicat preventiv sau reactiv o combinatie de restrictii de calatorie si de suprimare a transmiterii virusului, lucru care implica impunerea opririi totale a serviciilor nonesentiale pentru perioade indelungate”, noteaza revista Nature Medicine.
“Propunem o abordare de limitare a transmiterii virusului, complementara si menita sa limiteze costurile multiple ale strategiilor de atenuare si suprimare a contagierilor. Ideea centrala este sa producem un mecanism de ‘substituire a interactiunilor’ prin identificarea persoanelor vindecate care au anticorpi SARS-Cov-2 si retrimiterea lor inapoi in comunitate. Intentia acestei strategii este de a dezvolta un ‘scut de imunitate’ la nivelul populatiei prin amplificarea proportiei interactiunilor cu persoane vindecate in raport cu persoanele a caror situatie medicala nu este cunoscuta. Pornim de la premisa ca persoanele vindecate (negative la testele pentru virus, dar pozitive la anticorpi) pot interactiona in siguranta atat cu persoane susceptibile si contagioase, inlocuind practic interactiunile cu persoane susceptibile si contagioase cu interactiuni ale persoanelor vindecate”, subliniaza autorii articolului publicat in revista Nature Medicine.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.