Tot mai multe femei se confrunta cu probleme de cadere a parului. Stresul, implicatiile necunoscute ale virusului SARS-CoV-2, fluctuatiile hormonale si genetica – toate acestea pot influenta sanatatea si aspectul des al parului. Daca ai avut dintotdeauna un par bogat, insa in ultima vreme s-a rarit tot mai mult, atunci impactul emotional este si mai mare. In cele mai multe cazuri exista solutii, insa Elizabeth Boham, M.D., M.S., R.D., specialist in medicina functionala si director al UltraWellness Center, dezvaluie pentru Shape.com ca adesea optam pentru tratamente generalizate, care nu au efectul scontat.
Parul meu nu mai e la fel de gros si des ca pe vremuri. Exista un supliment alimentar care ma poate ajuta?
Daca te cu rarirea parului pentru ca in dieta ta lipseste un anumit nutrient, atunci sa suplimentezi cu vitamine si minerale poate fi o abordare buna. Cu toate acestea, expertul iti recomanda sa eviti alegerea la intamplare a unui complex de vitamine si sa alegi mai degraba unul care completeaza nivelul nutrientilor de care tu personal ai nevoie. Cel mai bine e sa te consulti cu medicul tau si sa faci niste analize de sange mai amanuntite, pentru a afla unde sunt carente.
Cum pot influenta suplimentele cresterea parului
Cand parul se rareste si se subtiaza, dieta poate fi total sau partial de vina. „Cel mai des, sanatatea parului este influentata de mai multi factori”, spune dr. Boham. Acestea fiind spuse, alimentatia este un factor comun, confirma ea. „Cand oamenii vin la cabinet plangandu-se de caderea parului si facem teste, adesea gasim probleme nutritionale”, spune dr. Boham. „As spune ca cel putin jumatate dintre cazuri sunt legate de probleme de nutritie care contribuie la caderea parului”. Si aici intervin suplimentele.
Cele mai bune suplimente pentru cresterea parului
Fierul, proteinele si biotina sunt trei dintre nutrientii care influenteaza cel mai frecvent cresterea parului, potrivit dr. Boham. Acesti trei nutrienti pot avea un efect asupra numarului de fire care incoltesc din scalp, grosimii firelor sau ambele. „In special cand ai o carenta de biotina si aminoacizi, grosimea firului de par este afectata, ceea ce da impresia unui par mai rar, mai fragil”, spune ea. „Fierul si aminoacizii tind sa influenteze volumul parului, cantitatea de par.”
Fier
Fierul este un mineral important de care corpul tau are nevoie pentru a produce anumite proteine si hormoni. „Fierul este nutrientul care afecteaza cel mai frecvent cresterea parului si provoaca cea mai semnificativa schimbare”, spune dr. Boham. In timp ce expertii nu inteleg pe deplin rolul pe care fierul il joaca in sanatatea parului, o teorie este ca atunci cand corpul tau are un continut scazut de fier, deturneaza fierul stocat in foliculii tai de par in alta parte, lasand parul mai slab.
Femeile care au menstruatie – si in special cele cu un flux intens – au adesea niveluri scazute de fier, iar unele persoane pur si simplu nu absorb bine acest mineral, spune dr. Boham. In plus, daca tii o dieta vegetariana sau vegana, este mai dificil (desi nu imposibil) sa mentii un nivel adecvat de fier, deoarece fierul din plante precum fasolea, leguminoasele si spanacul nu este la fel de usor absorbit de organism.
Proteina
Proteinele nu joaca doar un rol in recuperarea dupa antrenament, ci ofera si structura parului tau. Atat proteinele, cat si aminoacizii (componentele de baza ale proteinelor) pot fi suplimente utile pentru cresterea parului in cazul celor care nu primesc suficiente proteine, spune dr. Boham.
„Deficitul de proteine este mai frecvent la persoanele care isi restrictioneaza dieta dintr-un anumit motiv, sunt vegetarieni sau vegani, sunt mai in varsta si pur si simplu mananca mai putine calorii sau au probleme digestive, cum ar fi SIBO (suprapopularea bacteriana a intestinului subtire)”, spune dr. Boham. Cand caderea parului este prezenta din acest motiv, „deseori prescriu suplimente de aminoacizi pentru a ajuta parul sa se regenereze si functioneaza foarte bine”, spune ea.
4 greseli care duc la electrizarea parului vara, potrivit hairstylistilor
Biotina
Biotina, adica vitamina B7, este importanta pentru mentinerea sanatatii metabolice, a functiilor sistemului nervos, a parului, a pielii si a unghiilor puternice. „Se stie ca biotina afecteaza calitatea parului”, spune dr. Boham. „Oamenii care au un continut scazut de biotina vor avea par mai aspru, par fragil, par rupt.”
Cu toate acestea, deficientele de biotina sunt mai putin frecvente decat te pot face sa crezi campaniile de marketing pentru suplimente alimentare. „Biotina nu este la fel de comuna a unei deficiente precum fierul sau aminoacizii”, spune dr. Boham. Unii oameni au raportat imbunatatirea cresterii parului prin administrarea de biotina chiar si in absenta unui deficit, dar cel mai probabil nu vei vedea rezultate daca acest nutrient nu-ti lipseste din organism.
Concluzia? Cel mai bine este sa descoperi cauza precisa a caderii parului si sa-i ceri medicului un tratament tintit.
Foto: Instagram/@chelciemay