Este adevarat ca ceea ce mancam se vede la nivelul pielii, tocmai de aceea ar trebui sa includem in dieta cat mai multe alimente bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase.
Medicul dermatolog Joyce Park a postat pe TikTok un video in care enumera principalele alimente cu rol benefic pentru piele. Pe langa cele deja cunoscute, precum peste gras, bogat in acizi omega 3, verdeturi si fructe si legume colorate, medicul a pus accent asupra beneficiilor oferite de rosii, in special al celor gatite.
Iata de ce rosiile preparate termic se numara printre cele mai sanatoase alimente pentru piele:
Rosiile sunt bogate in antioxidanti
Rosiile sunt bogate in numerosi antioxidanti, in special cuercitina, vitamina C si licopen, un carotenoid puternic ce le ofera tomatelor culoarea rosie intensa.
Consumul de nuci te ajuta sa traiesti mai mult, potrivit unui nou studiu
Licopenul are beneficii impresionante pentru sanatatea pielii. In cadrul unui studiu s-a descoperit ca un consum de produse derivate din rosii, bogate in licopen, a fost asociat cu o mai buna protectie a pielii impotriva razelor ultraviolete si scaderea sensibilitatii pielii la arsurile solare.
In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au observat ca un nivel mai ridicat de licopen la nivelul pielii este asociat cu o textura mai neteda.
Licopenul din rosii este activat prin preparare termica
Desi exista conceptia ca fructele si legumele sunt intotdeauna mai sanatoase daca sunt consumate crude, nu este valabil si in cazul rosiilor. Prin preparare termica, licopenul din rosii devine mai usor de asimilat si are un efect mai puternic in organism.
Oamenii de stiinta au observat ca prin incalzire, licopenul din rosii devine o substanta activa mai eficienta, iar persoanele care il consuma raspund mai bine la efectele acestuia.
Nu se stie cu exactitate cat timp trebuie gatite rosiile pentru a obtine aceste beneficii. In cadrul studiului citat, rosiile au fost fierte timp de o ora inainte de a fi consumate. Intr-un alt studiu s-a descoperit ca fierberea lor timp de 15 minute este suficienta. Incalzirea rosiilor influenteaza continutul de antioxidanti, dar nu exista diferente de cantitate in functie de timpul de preparare.
Consuma rosiile gatite in asociere cu ulei de masline
Este foarte simplu sa profiti de surplusul de licopen din rosiile gatite. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi rosii sau suc de rosii in preparatele tale.
Deficitul acestei vitamine este responsabil pentru kilogramele in plus
Pentru si mai multe beneficii, asociaza rosiile preparate termic cu putin ulei de masline. Studiile au aratat ca aceste doua ingrediente sunt surse excelente de licopen, mai ales ca acest antioxidant este absorbit mai bine de intestine cand este consumat in asociere cu grasimi.
Foto: Instagram/@edenbristowe