Cum sa dormi linistita in ciuda zgomotului din jur. Sfaturi pentru un somn de calitate

1
De Alice Papuc
6 ian. 2025

Obisnuiam sa fiu acea persoana care se trezea in mod constant si nu putea sa doarma decat atunci cand era liniste si intuneric. Cu toate acestea, mi-am antrenat creierul si corpul astfel incat sa pot sa ma bucur de somn aproape in orice conditii. Acestea sunt sfaturile care m-au ajutat.

Stiai ca, pana si in momentul in care dormi, creierul tau este programat sa te fereasca de pericole, “scanand” locul in care esti? Aceasta este explicatia pentru care, chiar daca zgomotul sau lumina nu reprezinta o amenintare reala pentru siguranta ta, creierul te va impinge sa te trezesti si sa actionezi. Este un proces biologic cat se poate de firesc doar ca, in zilele agitate pe care le traim, cu tot stresul si anxietatea din jur, ajungem sa nu ne putem odihni, iar cand acest lucru se intampla in mod constant, ne afecteaza mai mult decat ne-ar placea sa recunoastem. Daca si tu te confrunti cu probleme de somn din cauza zgomotului din jur, specialistii au cateva recomandari despre cum poti avea un somn de calitate.

Trateaza zgomotul ca pe ceva firesc

Daca mergi la culcare tensionata, ii transmiti creierului tau ca trebuie sa fie in alerta, mai mult ca oricand. Antreneaza-te sa percepi zgomotul ca pe ceva normal si transmite-i creierului tau ca esti in siguranta, chiar daca nu ai conditii de somn tocmai excelente.

De asemenea, aminteste-ti ca este firesc sa ai, din cand in cand, probleme in ceea ce priveste somnul. Chiar si specialistii precum Dr. Silverman sustin ca este normal sa ai cateva nopti in care sa nu te odihnesti perfect, mai ales daca in rest dormi bine. Acestea fiind spuse, atitudinea conteaza in fiecare aspect al vietii tale, chiar si atunci cand mergi la culcare.

Foloseste dopuri de urechi sau o masca pentru ochi

Purtarea dopurilor de urechi si/sau a unei masti pentru ochi poate fi o solutie eficienta, mai ales atunci cand calatoresti intr-un oras zgomotos. Aceste recomandari pot reprezenta salvarea ta chiar si atunci cand nu ai vecinii “perfecti”, care sa iti permita sa te odihnesti.

Consumul de fistic poate ajuta in gestionarea problemelor de somn

Porneste un ventilator sau un aparat de sunet

Un ventilator puternic sau un aparat de sunet poate estompa zgomotele mai puternice din jurul tau. Sunetele continue si previzibile sunt percepute de creier ca fiind mai putin amenintatoare, iar acest lucru te poate ajuta sa te odihnesti mult mai bine.

De asemenea, poti recurge la muzica relaxanta ascultata in casti sau chiar la ASMR. Daca nu stii ce este acesta din urma, am pregatit un articol special pentru tine, care sa te ajute sa obtii toate informatiile necesare.

Consulta un psiholog specializat in somn

Daca ai incercat toate metodele posibile si tot nu reusesti sa ai un somn de calitate si sa te odihnesti, un specialist in somn iti poate oferi sfaturi personalizate sau chiar suplimente.

Foto: Freepik.com