Cum sa faci fata stresului emotional atunci cand te confrunti cu probleme de fertilitate

1
De Georgiana Dorobantu
14 feb. 2023

Dupa ce ai decis ca iti doresti un copil, este posibil sa descoperi ca drumul catre visul tau este complet diferit fata de cum ti-ai imaginat.

Este posibil sa dureze mai mult decat sperai sa ramai insarcinata sau poate ca din cauza unei probleme existente sa ai nevoie de asistenta medicala in a obtine o sarcina. Sau poate ca ai avut de-a face cu pierderea unei sarcini, o experienta tulburatoare pentru orice femeie.

Intregul proces va poate afecta emotional si mental, atat pe tine, cat si pe partenerul tau. De aceea, este nevoie sa gestionezi cu atentie drumul tau catre maternitate.

Iata care sunt cele cinci reguli esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand ai dificultati in a ramane insarcinata, potrivit psihiatrului Aparna Iyer, citat de mindbodygreen.com:

1. Gaseste un sistem de suport si bazeaza-te pe el

Ti s-ar putea parea mai simplu sa tii pentru tine gandurile si emotiile legate de acest subiect sensibil. Dar sa impartasesti experienta ta si ceea ce simti cu oamenii in care ai incredere este o modalitate de a te simti inteleasa si sustinuta. Este important sa fii sincera in ceea ce priveste nevoile tale emotionale si cum ti-ai dori sa fii sustinuta. De exemplu, sa spui clar ca vrei sa fii ascultata si ca nu vrei neaparat sa ti se dea sfaturi.

Ce sa faci si ce sa NU faci atunci cand incerci sa-ti cresti fertilitatea si sa ramai insarcinata

Unele femei isi fac griji cu privire la intrebarile legate de planurile lor de a-si extinde familia care vin din partea unor persoane din afara grupului lor apropiat, precum din partea colegilor sau vecinilor. Aminteste-ti ca tu detii controlul si tu decizi ce si cat vrei sa le spui.

2. Daca ti se pare coplesitor sa te gandesti la intregul proces, concentreaza-te pe micile detalii

Uneori este dificil sa te gandesti la intreaga experienta – de unde ai plecat, in ce punct te afli si catre ce te indrepti. Este necesar sa te gandesti la viitor, in special daca iti faci planuri, dar poate fi mai util sa faci un pas in spate si sa te concentrezi mai mult asupra unor pasi mai mici.

Te poate ajuta sa celebrezi micile victorii care nu au neaparat legatura cu tratamentele sau fertilitatea. De exemplu, poti sa sarbatoresti o reusita la locul de munca, sa organizezi o petrecere alaturi de prieteni sau sa iti organizezi locuinta asa cum ai visat sa fie mereu.

Cele mai des intalnite intrebari despre fertilitate, lamurite de un medic specialist

Iti va fi mai usor sa te concentrezi pe perioade mai scurte de timp si sa te bucuri de viata zi de zi. In loc sa te intrebi unde vei fi peste cinci ani, analizeaza unde te afli in prezent si care sunt momentele de care merita sa te bucuri.

3. Practica autocompasiunea

Problemele de fertilitate pot avea efecte majore asupra starii tale emotionale. Din pacate, iti afecteaza stima de sine, increderea in fortele proprii si respectul de sine. Este foarte important sa practici autocompasiunea si sa-ti amintesti ca faci tot ce poti si tot ce depinde de tine.

Daca te simti dezamagita de corpul tau, concentreaza-te asupra exercitiilor fizice si asupra stilului de viata sanatos pentru a restabili o relatie sanatoasa cu corpul tau. Aceasta strategie poate arata diferit de la o persoana la alta, dar poti incerca yoga, meditatia sau pur si simplu sa te privesti in oglinda si sa-ti exprimi recunostinta pentru corpul tau.

4. Foloseste compasiunea si in relatia cu partenerul tau

Atunci cand ne confruntam cu dificultati de fertilitate, efectele se simt si asupra relatiei. Unele cupluri analizeaza problemele si ajung sa le clasifice ca „o problema a partenerului A sau a partenerului B”, in loc sa priveasca aceasta dificultate ca pe ceva comun.

Medic: „Acesta este factorul care duce la infertilitate, atat pentru femei, cat si pentru barbati”

Daca reincadrati aceasta problema ca fiind una „a noastra”, nu „a ta” sau „a mea”, va va ajuta sa scapati de sentimentul de vina si va va reaminti ca sunteti in aceeasi echipa. De asemenea, este util pentru ca va face sa priviti din aceeasi perspectiva, planificand pentru viitor sau sustinandu-va emotional unul pe celalalt.

5. Verifica-ti starea emotionala

Pe masura ce faci fata problemelor de fertilitate, este extrem de important sa verifici care este starea ta emotionala. Intreaba-te cum te simti, din punct de vedere al starii mentale sau emotionale. Ai nevoie de mai mult suport?

Este esential sa ceri ajutorul unui specialist si sa mergi la terapeut daca te simti coplesita. Pe de alta parte, poti participa impreuna cu partenerul la terapie de cuplu sau consiliere daca simtiti ca problemele de fertilitate va afecteaza relatia.

Foto: depositphotos.com