Cum sa faci tranzitia de la dieta la „mancat intuitiv”, ca sa nu te mai ingrasi la loc – sfaturile unui nutritionist

1
De Teodora Tirca
31 ian. 2022

Probabil ai citit si tu acele statistici care spun ca 95% dintre diete esueaza.

Chiar daca slabesti pe timpul dietei, cel mai probabil vei pune la loc kilogramele pe masura ce vei reintroduce anumite alimente. Ce poti face ca sa nu te mai ingrasi la loc dupa ce ai tinut o dieta? Nutritionistul JJ Virgin crede ca raspunsul este mancatul intuitiv.

Ce este mancatul intuitiv?

Mancatul intuitiv este o alternativa mai sanatoasa pe termen lung la dieta, deoarece se concentreaza pe indicii interne ale corpului tau pentru a determina daca ti-e foame si cat de mult mananci, explica specialistul pentru MindBodyGreen.

Dieta, pe de alta parte, poate duce la scaderea in greutate si la recastigarea kilogramelor — impreuna cu suferinta mentala si fizica — daca continui sa te bazezi pe ea chiar si atunci cand nu-ti mai aduce rezultate. Studiile arata ca atunci cand este folosita corect, alimentatia intuitiva functioneaza mult mai bine in comparatie cu dietele restrictive.

Un studiu publicat in Eating Disorders: The Journal of Treatment & Prevention a analizat 192 de femei si 180 de barbati privind comportamentul alimentar si a aratat ca cei care au folosit alimentatia intuitiva au avut o stabilitate mai mare a greutatii. Pe de alta parte, cei care au practicat modele de alimentatie mai rigide au recastigat kilogramele pe care le pierdusera in urma dietei.

4 moduri de a face tranzitia mai usoara

1. Acorda atentie nevoilor unice ale corpului tau

Pe masura ce stabilesti o noua relatie cu mancarea, ai putea descoperi ca te-ai folosit de ea pentru a-ti gestiona sentimentele si emotiile. De multe ori, inlocuim nevoile reale cu anumite mancaruri sau deserturi. Poate vrei o bucata de tort de ciocolata pentru a-ti potoli nervii dupa o zi super agitata. Intreaba-te: ar functiona la fel de bine o baie fierbinte si niste ceai de musetel? Important este sa gasesti cea mai buna solutie pentru corpul si mintea ta.

2. Reia comunicarea cu semnalele tale de foame

Foamea adevarata (cand, sa zicem, nu ai mancat de sapte ore) este diferita de ceea ce profesorul de psihologie Michael Lowe, Ph.D., numeste „foame hedonica”. Acest tip de foame apare adesea ca pofte de alimente cu zahar, fara nutrienti. S-a descoperit ca alimentatia hedonica poate fi declansata de stari precum plictiseala sau stresul. Pe masura ce ajungi sa stapanesti mancatul intuitiv, vei putea sa interpretezi mai bine acele semnale de foame. Uneori, vei descoperi ca nu iti e, de fapt, foame, ci sete.

3. Tine un jurnal ca sa-ti inregistrezi progresul

La inceput, mancatul intuitiv ti se poate parea greu de stapanit. Chiar daca „esuezi” la inceput, daca ai invatat ceva pe parcurs, nu a fost un esec. Un jurnal este cea mai buna modalitate de a retine ce functioneaza si ce nu functioneaza pentru tine.

4. Mentine „igiena stilului de viata”

Trecerea la alimentatia intuitiva va fi mult mai usor de navigat daca acorzi atentie stilului de viata. Asigura-te ca dormi 7-9 ore pe noapte, gestioneaza stresul, pastreaza un mindset pozitiv si mentine un program regulat de exercitii fizice. Atunci cand esti calma si odihnita, iti va fi mai usor sa tii sub control poftele alimentare si mancatul impulsiv.

Foto: Instagram/@alyssalynch