Cum facem sa mancam sanatos la birou? Iata o intrebare foarte grea, dar vom incerca sa-ti oferim cateva sfaturi in randurile de mai jos.
Munca la birou presupune cateva greseli pe care le facem fara sa ne dam seama: uitam sa ne ridicam in fiecare ora de pe scaun pentru a face cateva minute de miscare, mancam tot felul de dulciuri sau prajituri facute de colegii de birou in weekend si apoi ne simtim vinovati pentru ca nu am respectat ceea ce ne-am propus. Conform statisticilor, o persoana care lucreaza intr-un birou nu parcurge decat 2-3000 de pasi in fiecare zi, minimul necesar fiind de 10.000.
Activitatea care te scapa de stres si te ajuta sa slabesti in cel mai sanatos mod
Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa pot provoca grave probleme de sanatate, iar primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa constientizezi ca si tu ai aceste obiceiuri la birou si ca ele iti dauneaza. Ce poti face pentru a remedia aceasta situatie?
Munca la birou iti pune in pericol sanatatea – Cum te protejezi
Nu tine mancarea la vedere, pe birou
Desi pare ridicol, atunci cand avem mancarea in fata ochilor, sansele de a o consuma sunt mult mai mari decat daca mancarea ar fi depozitata intr-un dulap. „Studiile indica faptul ca daca am avea in fata ochilor un borcan de sticla si unul ceramic, ambele pline cu ciocolata, vom consuma de doua ori mai multa ciocolata din borcanul de sticla”, sustine dr. Susie Burrell, expert in nutritie. Ea recomanda ca gustarile si dulciuri sa fie tinute intr-o cutie inchisa sau in frigider si sa fie consumate doar atunci cand chiar avem nevoie de ele si nu din plictiseala.
Fixeaza-ti o ora pentru masa
Este foarte bine sa respectam o rutina cat mai stricta atunci cand vine vorba despre alimentatia sanatoasa, iar dr. Burrell considera ca este important sa-ti fixezi o ora pentru fiecare masa principala a zilei dar si pentru gustarile pe care le iei in cursul unei zile. “Fa-ti un orar al meselor si gustarilor de peste zi. In felul acesta vei sti cu exactitate cand urmeaza sa mananci din nou si te vei abtine sa mai consumi alte gustari in plus.”
Practici de mindful eating: 5 strategii care te ajuta sa slabesti
Abtine-te sa consumi dulciuri
“Atunci cand incepi sa consumi alimente dulci, cum sunt biscuitii sau batoanele cu cereale, nivelul zaharului din sange creste si odata cu el creste si pofta de dulciuri”, explica dr. Burrell. “Cu cat vei consuma mai putine dulciuri in timpul zilei, cu atat mai mica va fi pofta de dulciuri in cursul serii.”
Alege gustari sanatoase
Atunci cand ai pofta de o gustare, cel mai bine este sa ai pregatita o selectie de alimente sanatoase, cum ar fi: rondele sau betisoare de legume, cum sunt morcovul sau telina, popcorn simplu, sucuri de legume, fructe de padure si alge.
Pregateste-ti din timp mesele principale
In ceea ce priveste micul dejun si pranzul, dr. Burrell recomanda sa-ti pregatesti de acasa mancarea si, in felul acesta, vei scuti si calorii si bani. Asigura-te ca cele doua mese iti ofera toti nutrientii de care ai nevoie si evita sa consumi alimente procesate, grasimi saturate si carbohidrati simpli.
Foto: Shutterstock.com