Cum sa ne intelegem tiroida. De ce apar bolile de tiroida, glanda care „nu doare”

1
De Cristina Tudor
11 nov. 2019

Prin hormonii pe care ii produce, glanda tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice ale corpului uman.

Dereglarile tiroidei sunt de diferite feluri, de la stadii minore, la faze foarte avansate, cum ar fi cancerul de tiroida.

Cele mai intalnite probleme ale tiroidei implica si productia anormala a hormonilor tiroidieni. Un exces al acestor hormoni duce la hipertiroidism, iar o productie insuficienta duce la hipotiroidism.

Desi efectele pot fi neplacute si nedorite, majoritatea problemelor de tiroida se pot trata cu succes, important este sa fie descoperite si diagnosticate.

Cum se ajunge la problemele de tiroida?

Hipertiroidismul se datoreaza unei productii in exces de hormoni tiroidieni, iar aceasta situatie apare din cateva cauze clare:

Productie excesiva de hormoni tiroidieni

Formarea unor noduli in glanda tiroida, care incep sa secrete hormoni tiroidieni, deranjand echilibrul organismului

Inflamarea glandei tiroide poate fi inca o cauza a excesului de hormoni, ajungandu-se la un hipertiroidism temporar, care poate dura intre cateva saptamani si cateva luni.

Disfunctionalitatile glandei pituitare sau tumorile canceroase ale glandei tiroide, dar acestea sunt cauze mai putin intalnite ale hipertiroidismului.

La polul opus, hipotiroidismul se constata atunci cand nu se secreta suficienti hormoni tiroidieni.

Organismul uman are nevoie de un anumit numar pentru a functiona corespunzator, iar o cantitate prea mica va conduce la o stare de apatie. Care sunt cele mai frecvente cazuri ale aparitiei hipotiroidismului:

Tiroida Hashimoto. In cazul acestei tulburari autoimune, corpul ataca tesutul tiroidian, iar acest tesut moare, in cele din urma. Devine inert, incapabil de a mai produce hormoni.
Eliminarea glandei tiroide – tiroidectomia. Tiroida poate fi indepartata chirurgical sau medicamentos.

Expunerea la cantitati prea mari de iod. Medicamentele pentru raceala sau sinusuri, pastilele de inima sau anumite substante de contrast care ni se dau inainte de anumite teste ne pot expune excesiv la iod. Si daca ai avut afectiuni ale tiroidei in trecut, cu atat mai mult esti expus riscului de a dezvolta hipotiroidism.

O cantitate mare de litiu poate cauza, de asemenea, hipotiroidismul.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.