Cum sa nu mai fii niciodata obosita: dieta care imbunatateste calitatea somnului

1
De Teodora Tirca
4 aug. 2023

Calitatea somnului este puternic influentata de ceea ce mananci. Iata ce ar trebui sa ai in farfurie ca sa combati oboseala cronica.

Daca vrei sa dormi mai bine, este intelept sa renunti la cafea si la gustarile dulci cu cateva ore inainte de culcare. Dar dincolo de aceste reguli de bun-simt, cercetatorii studiaza de zeci de ani acele alimente care chiar pot imbunatati calitatea somnului, astfel incat sa nu ne mai simtim obositi peste zi. Acestea sunt informatiile pretioase care au fost publicate in Jurnalul Academiei de Nutritie si Dieta, dupa cum relateaza MindBodyGreen.

Ce au descoperit cercetatorii

Pentru aceasta cercetare, o echipa de experti in somn si nutritie de la Universitatea din Chicago si Universitatea Columbia a analizat studii clinice privind modul in care macronutrientii si tiparele alimentare au afectat calitatea somnului (fie auto-raportata, fie masurata de un device) a adultilor. Douazeci de studii efectuate intre 1975 si martie 2021 si-au indeplinit criteriile. Dupa ce au analizat acest corp de cercetare in ansamblu, au ajuns la urmatoarele concluzii:

  • Dietele bogate in carbohidrati complecsi (de exemplu, fibre) si grasimi mai sanatoase (nesaturate, in special polinesaturate) au fost asociate cu o calitate mai buna a somnului.
  • Dietele bogate in proteine ​​au fost asociate cu o calitate mai buna a somnului.
  • Dietele bogate in fibre, fructe, legume si nutrienti antiinflamatori si mai scazute in grasimi saturate (asa cum e dieta mediteraneana) au fost asociate cu o calitate mai buna a somnului.
  • Dietele bogate sau foarte bogate in carbohidrati sau caracterizate printr-un aport ridicat de zahar au fost asociate cu un somn agitat si oboseala cronica.

In ceea ce priveste motivul pentru care aceste alegeri alimentare ar putea promova (sau impiedica) un somn profund, de inalta calitate, stiinta nu ofera neaparat raspunsuri clare.

In Jurnalul Academiei de Nutritie si Dieta, autorii speculeaza ca dietele pe baza de plante sustin productia de serotonina si melatonina – doi hormoni esentiali in ciclul somn-veghe. Conexiunea intestin-creier ar putea fi, de asemenea, un factor important. Exista unele cercetari fascinante in curs de dezvoltare care arata ca bacteriile din intestinul nostru pot influenta somnul. Cei care urmeaza diete bogate in probiotice, fibre, proteine ​​curate si grasimi sanatoase au de obicei un microbiom intestinal mai bogat, ceea ce promoveaza odihna profunda.

Cele mai bune sub 50 de lei: Sampoane care stimuleaza cresterea parului

Pe de alta parte, dietele bogate in carbohidrati rafinati, zaharuri si alimente procesate au fost asociate cu cresterea in greutate. „Kilogramele in plus duc la o calitate slaba a somnului”, spun autorii in raport.

In timp ce oamenii de stiinta observa ca sunt necesare studii pe termen mai lung si mai riguroase (in special care includ mai multe femei ce raporteze tulburari de somn) pentru a sprijini aplicarea pe scara larga a acestor constatari, se pare ca atunci cand vine vorba de odihna, modelul de dieta cu plante, dar bogat in proteine este cel mai bun.

5 produse cu SPF care imi salveaza pielea si parul in vacanta

Dieteticianul si omul de stiinta Ashley Jordan Feira, Ph.D., impartaseste aceasta perspectiva: „Aceasta analiza robusta a cercetarii ofera informatii utile despre nutritia pentru un somn bun. In plus fata de mecanismele propuse de autori, cred ca este interesant de remarcat ca alimentele bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale si leguminoasele, precum si dieta mediteraneana, sunt surse bogate de magneziu – un mineral esential care ajuta enorm de mult la reglarea somnului. Iar multi oameni sufera de deficit”.

Foto: Freepik.com