Conform informatiilor din aprilie 2023, cel putin 67% dintre persoanele sub 50 de ani – sau 3,7 miliarde de oameni din intreaga lume – au HSV-1, virusul herpes simplex de tip 1, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
„Un herpes oral, sau herpes labialis, se refera la un grup de vezicule care se pot dezvolta pe buze, in jurul gurii sau pe o alta parte a fetei si se datoreaza virusului herpetic”, explica Marisa Garshick, medic dermatolog.
Deoarece HSV-1 este o afectiune cronica si, din punct de vedere tehnic, dureaza toata viata, poti avea focare de herpes la rece la fiecare cateva luni, de cateva ori pe an sau doar de cateva ori in viata; depinde in mare masura de sistemul tau imunitar.
Simptomele herpesului
„Cei mai multi oameni simt un fel de furnicaturi sau arsuri inainte de aparitia unui focar de herpes. Medicamentele antivirale orale luate in timpul acestei faze prodromice pot preveni extinderea”, spune medicul dermatolog dr. Adarsh Vijay Mudgil.
Herpesul incepe adesea cu o senzatie de furnicaturi, arsuri sau durere in zona afectata. Dupa cateva zile, este posibil sa apara roseata si umflaturi si, daca umflatura este suficient de pronuntata, formarea unei basici.
„In unele cazuri, ele pot arata ca un cos, dar tind sa fie asociate cu o senzatie de arsura si pot fi dureroase, chiar inainte de aparitia unui punct pe piele”, completeaza Dr. Garshick.
Simptome mai severe pot fi: dureri de cap, febra si ganglioni limfatici umflati, adauga acesta.
Daca nu e tratat, herpesul dispare de la sine in 7-14 zile.
Cum poti sa scapi rapid de herpes
Pentru a nu astepta atat de mult sa se vindece, poti sa intervii cu metode recomandate de dermatologi.
Plasturii hidrocoloizi formeaza o bariera protectoare peste pielea compromisa, protejand bariera cutanata si impiedicand patrunderea germenilor sau a bacteriilor. Mai multe studii au aratat ca plasturii hidrocoloizi ajuta la scurtarea timpului de vindecare a basicilor herpetice aproape la fel de bine ca medicatia antivirala.
„Odata ce s-a format basica sau o crusta, cel mai bine este sa fii foarte blanda cu pielea si sa eviti sa o rupi sau sa o storci”, spune Dr. Garshick.
Protejarea zonei compromise este esentiala. Atat Dr. Garshick, cat si Dr. Camp recomanda aplicarea unui unguent pe baza de petrolatum, cum ar fi Vaselina sau Aquaphor. Acest lucru ajuta la asigurarea unei bariere de protectie pentru a grabi vindecarea si pentru a minimiza iritatia externa.
Medicii dermatologi pun accent si pe limitarea expunerii la soare, care poate agrava situatia. De fiecare data cand iesi din casa, foloseste un balsam cu SPF.
6 locuri in care sa NU uiti sa aplici SPF: Expunerea la soare a acestor zone e periculoasa!
„Este important sa folosesti protectie solara pentru a minimiza orice decolorare sau hiperpigmentare post-inflamatorie dupa ce herpesul se vindeca”, spune Dr. Garshick.
Evita sa contaminezi balsamul folosind un aplicator de unica folosinta sau aruncandu-l dupa ce scapi de herpes.
De asemenea, cel mai bine este sa eviti alimentele sau bauturile picante, acide sau iritante.
5 semne subtile care iti arata ca sistemul tau imunitar este slabit
Cum acoperi rana de herpes
„Un favorit absolut pentru acoperirea oricarui semn sau imperfectiune este Kevyn Aucoin Sensual Skin Enhancer. O mica cantitate ajunge, iar textura nu este prea uscacioasa, asa cum pot fi unele corectoare. O alta optiune excelenta este corectorul Make Up for Ever Full Coverage, care are un efect similar”, explica make-up artistul Emily Amick.
Ai grija sa previi reaparitia herpesului
In perioada in care apare o rana provocata de herpes, este indicat sa eviti folosirea cosmeticelor tale obisnuite direct pe zona afectata, pentru a nu contamina produsul. Foloseste degetul sau un aplicator.
Pensulele pe care le folosesti in perioada in care ai herpes trebuie spalate si dezinfectate. La fel si bureteii de machiaj sau prosoapele de fata.
Daca ai avut herpes in trecut, inseamna ca ai virusul in corp si poti oricand sa te trezesti cu o rana in jurul buzelor.
Pentru a preveni, ai grija de sistemul tau imunitar, alege o alimentatie bogata in vitamine si nu uita sa te hidratezi cat mai bine.
Dr. Mudgil noteaza ca epuizarea poate, de asemenea, sa precipite aparitia herpesului. „Sa fii cat mai putin stresata si odihnita posibil ajuta”, spune el.
Foto: depositphotos.com