Exista multa confuzie in ceea ce priveste spalarea partilor intime, pentru ca am auzit din mai multe surse ca nu ar trebui sa folosim sapun sau gel de curatare in aceasta zona si ca apa ar fi de ajuns. Insa uneori nu te simti cu adevarat fresh decat dupa ce cureti mai in detaliu vulva, iar pe piata exista multe produse dedicate care par a fi sigure. Care sunt bune si pe care ar trebui sa le eviti? Mai jos gasesti indicatiile medicului ginecolog Renita White, citat de MindBodyGreen.
Ea crede ca ar trebui sa ne amintim, in primul rand, ca vulva si vaginul sunt parti diferite ale corpului si ar trebui tratate ca atare.
„Vaginul se curata singur prin scurgerile vaginale normale, care elimina bacteriile si celulele moarte. Cu toate acestea, vulva poate colecta murdarie, transpiratie si reziduuri care trebuie curatate”, explica Renita White.
Totusi, modul in care ar trebui sa-ti speli vulva este complet diferit de modul in care iti cureti fata sau corpul, deoarece aceasta zona este foarte sensibila. Potrivit lui White, exista doua optiuni recomandate.
5 creme de ochi accesibile care ofera rezultate la fel de bune precum cele scumpe
Optiunea 1: Cu apa si un prosop curat
„Cand speli vulva, poti folosi un prosop curat inmuiat in apa calduta (nu fierbinte) pentru a sterge transpiratia si resturile din zona inghinala si pliurile labiilor”, noteaza White. Asigura-te ca prosopul folosit nu are exces de sapun sau gel de curatare folosit pentru a-ti spala tenul/corpul.
Nu uita ca daca iti speli corpul folosind un buret de spalare, acesta nu trebuie folosit si in zona intima, pentru ca trebuie sa eviti transferul de bacterii.
Optiunea 2: Foloseste un gel de spalare special formulat pentru aceasta zona.
Unii oameni prefera sa foloseasca un gel de spalare pentru acest pas, dar nu orice produs este potrivit. „Le recomand tuturor femeilor sa evite produsele de curatare cu parfumuri artificiale sau substante chimice dure”, explica White. „Acest lucru poate duce la iritarea vulvei, la infectii cu candida sau vaginoza bacteriana”, adauga ea.
Medicul recomanda un gel bland, fara parfum si cu cat mai putine ingrediente. De asemenea, e de ajuns sa-l folosesti o data pe zi – spalarea excesiva a zonei intime nu este recomandata.
Asadar, desi e bine sa speli cu regularitate zona intima pentru a evita acumularea de murdarie si transpiratie, curatarea excesiva nu e o idee buna, chiar daca ai o infectie. „Chiar daca acum ai o infectie bacteriana sau candida, tot nu e nevoie sa te speli mai des decat de obicei. O data pe zi este suficient”, noteaza White.
3 factori hormonali care iti afecteaza tenul
Evita dusurile vaginale sau spalarea vaginului in orice fel si limiteaza-te la curatarea delicata a vulvei. Acesta este cel mai bun mod de a mentine un pH vaginal optim si a te feri de infectii.
Foto: Freepik.com