Daca iti lipseste zincul, poti experimenta o varietate de simptome care variaza in functie de severitatea si durata deficientei.
Sistem imunitar slabit
Unul dintre primele semne ale deficitului de zinc este susceptibilitatea crescuta la infectii. Zincul este esential pentru functionarea normala a sistemului imunitar. Persoanele cu un deficit de zinc sunt mai predispuse la infectii frecvente, cum ar fi racelile, gripa si alte infectii virale si bacteriene.
Vindecarea mai lenta a ranilor
Zincul joaca un rol esential in procesul de vindecare a ranilor. Acest mineral este implicat in sinteza colagenului si in diviziunea celulara, ambele fiind cruciale pentru regenerarea tesuturilor. Persoanele cu deficit de zinc pot observa ca ranile lor se vindeca mai incet decat ar fi normal.
Probleme dermatologice apar cand lipseste zincul din corp
Pielea poate fi un indicator al nivelului de zinc din organism. Deficitul de zinc poate duce la aparitia unor afectiuni cutanate precum dermatita, eczema si acneea. Pielea uscata, solzoasa si ranile care nu se vindeca sunt semne comune ale deficitului de zinc. Este periculos sa tratezi anumite afectiuni dermatologice fara analize de sange, pentru ca s-ar putea sa ignori o lipsa de zinc si sa nu ai rezultatele dorite in lupta cu acneea sau cu alte probleme ale tenului.
Am incercat serumul albastru Almost1.618 cu peptide si zinc: rezultate dupa 30 de zile
Caderea parului
Zincul joaca un rol crucial in sanatatea parului. Deficitul de zinc poate duce la caderea parului, deoarece acest mineral este necesar pentru cresterea si repararea celulelor foliculilor de par.
Pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate
Deficitul de zinc poate afecta gustul si mirosul, ceea ce poate duce la o pierdere a poftei de mancare. Acest lucru poate cauza scadere in greutate si poate avea un impact negativ asupra starii generale de sanatate.
Alte simptome
maturitate sexuala intarziata sau lipsa libidoului
diaree
leziuni ale ochilor
senzatie de letargie
senzatie de gust ciudat
pierdere inexplicabila in greutate
Daca esti insarcinata si ai deficienta de zinc, fatului ii lipsesc ingredientele necesare pentru a se dezvolta corespunzator in uterul tau. Iar daca tu si partenerul tau incercati sa aveti un copil, deficitul de zinc ar putea ingreuna lucrurile.
Cauzele deficitului de zinc
Persoanele cu urmatoarele afectiuni cronice pot prezenta deficienta de zinc:
dependenta de alcool
cancer
boala celiaca
diaree cronica
boala cronica de rinichi
boala cronica de ficat
boala Crohn
diabet
boala pancreatica
anemia cu celule in secera
colita ulcerativa
O dieta vegetariana
O dieta saraca in zinc este principala cauza a deficitului acestui mineral. Alimentele bogate in zinc includ carne, fructe de mare, nuci, seminte si leguminoase. Vegetarienii au tendinta de a consuma niveluri mai ridicate de leguminoase, soia, fasole, nuci si produse alimentare din cereale integrale. Desi sunt alegeri alimentare sanatoase, acestea pot afecta capacitatea organismului de a absorbi zincul din cauza prezentei fitatilor.
Ce poti face daca iti lipseste zincul din organism
O deficienta de zinc poate fi diagnosticata cu ajutorul unui test de sange, al unui test de urina sau al unei analize a parului.
Exista cateva alimente pe care ar fi bine sa le incluzi in dieta ta pentru un aport sporit de zinc: carne rosie, carne de pasare, seminte, germeni de grau, orez salbatic, stridii.
Alimente bogate in zinc pe care trebuie sa le incluzi in alimentatia ta
De asemenea, poti sa apelezi la suplimente si pastile cu zinc, dar doar la recomandarea medicului, pentru a fi sigura ca nu depasesti doza recomandata pentru organismul tau.
Foto: Freepik.com