Pentru foarte multi dintre noi problema este mult mai complexa de atat si are la baza dezechilibrul hormonal.
Cercetarile realizate in ultima perioada au demonstrat cat de important este echilibrul hormonal in mentinerea unei greutati sanatoase.
Probabil ai auzit deja de unele tulburari endocrine care duc la cresterea in greutate. De exemplu, un nivel scazut al hormonului tiroidian, afectiune cunoscuta drept hipotiroidism, sau un nivel prea mare de estrogen pot duce la acumularea kilogramelor in plus.
Insa si alte schimbari mult mai subtile care au loc in organism te pot impiedica sa ajungi la greutatea dorita.
Cum sa transformi un program de detox intr-un stil de viata: 5 schimbari blande pe care sa le faci
Iata cateva moduri in care hormonii pot cauza cresterea in greutate si greselile de alimentatie care duc la destabilizarea hormonilor, potrivit nutritionistului Sara Gottfried:
Consumi prea mult zahar
Leptina este hormonul care te indeamna sa te opresti din mancat atunci cand te saturi. In circumstante normale, acest hormon este eliberat de celulele de grasime si calatoreste prin organism prin intermediul sangelui, pana la creier, caruia ii transmite ca ai mancat suficient.
Dar misiunea leptinei este sabotata atunci cand consumi un tip de zahar numit fructoza, care se gaseste in fructe si in alimente procesate.
Daca mananci cantitati mici de fructoza, totul este in regula. Dar atunci cand consumi mai mult de cinci portii de fructe pe zi si alimente procesate care contin zahar, ficatul nu poate procesa cantitatea mare de fructoza suficient de repede pentru a o folosi ca energie.
Care vor fi principalele trenduri alimentare sanatoase ale anului 2022
In schimb, organismul incepe sa o transforme in grasimi, pe care le trimite in sange sub forma de trigliceride si le depoziteaza in ficat si in alte zone, inclusiv pe abdomen.
Pe masura ce tot mai multa fructoza este convertita in grasime, nivelul de leptina creste pentru ca grasimea produce leptina. Iar atunci cand ai un nivel prea ridicat al oricarui hormon, corpul devine rezistent la mesajul pe care il transmite hormonul respectiv.
In cazul leptinei, acest lucru inseamna ca la nivelul creierului nu mai ajunge mesajul ca ai mancat suficient. Vei continua sa mananci si sa te ingrasi.
Esti foarte stresata
Cortizolul, care este cunoscut si ca hormonul stresului, poate cauza o multime de probleme in cazul femeilor care vor sa slabeasca. Cand cortizolul creste, stimuleaza conversia zaharului din sange in grasimi depozitate pe termen lung. Depozitarea grasimii in acest fel era o adaptare esentiala supravietuirii pentru stramosii nostri, atunci cand se confruntau cu perioade de foamete. Dar in prezent nu mai este un mecanism care sa ne avantajeze.
Reducerea stresului este in mod evident eficienta in scaderea acestui hormon care provoaca stocarea grasimii. Insa exista si o alta sursa comuna si surprinzatoare: consumul zilnic de cafea.
Cofeina duce la cresterea dramatica a nivelului de cortizol, ceea ce face ca organismul sa stocheze grasimea cand nu ai nevoie de ea.
Ai un nivel crescut de estrogen, care mareste celulele de grasime
Desi estrogenul este responsabil pentru trasaturile specifice feminine, este in acelasi timp un hormon care provoaca probleme in privinta grasimi.
La un nivel adecvat, estrogenul te ajuta, de fapt, sa mentii o greutate normala prin echilibrarea productiei de insulina, hormonul care gestioneaza zaharul din sange. Dar cand nivelul estrogenului creste, vei avea tendinta de a acumulat rapid kilograme in plus.
Cum sa mananci mai sanatos daca nu iti place sa gatesti
Atunci cand mananci, nivelul de zahar din sange creste. Insulina il scade, conducand glucoza in trei parti diferite ale organismului. Cand nivelul de insulina este adecvat, nici prea mare nici prea mic, trimite o cantitate mica de glucoza catre ficat, o cantitate mare catre muschi care o folosesc pentru energie, si o cantitate foarte mica pentru a fi depozitata sub forma de grasime corporala.
Daca nivelul estrogenului este ridicat, celulele care produc insulina sunt suprasolicitate si poti deveni rezistenta la insulina.
In acest caz, insulina incepe sa trimita mai putina glucoza spre muschi si ficat si mai multa catre depozitarea sub forma de grasime. Tesutul gras se poate expanda de pana la patru ori pentru a face fata depozitarii de glucoza.
Cum creste nivelul de estrogen, mai exact? Consumul de carne este unul dintre principalele motive. Ai un aport mult mai mic de fibre atunci cand mananci carne. Cercetarile au aratat ca vegetarienii au un aport de doua ori mai mare de fibre decat omnivorii. Pentru ca fibrele asigura un tranzit intestinal adecvat si permit astfel eliminarea excesului estrogen, consumul scazut de fibre cauzeaza cresterea estrogenului.
De asemenea, carnea provenita de la animale crescute conventional poate contine steroizi, antibiotice si toxine provenite din alimentele pe care le-au mancat. Atunci cand consumi produse de origine animala, aceste substante sunt eliberate in organismul tau. Pot actiona ca estrogeni in corp, adaugand la surplusul deja existent.
Nivelul prea scazut de testosteron iti incetineste metabolismul
Numeroase tipuri de toxine, precum pesticide, plastic sau substante chimice industriale se comporta ca estrogenul in organism. Toti acesti estrogeni falsi afecteaza nivelul de testosteron, care este esential pentru echilibrul hormonal. Testosteronul contribuie la cresterea masei musculare, care la randul sau sustine metabolismul. Aceasta combinatie de factori duce la acumularea kilogramelor in plus.
Foto: Instagram – @melodielbirlilel