Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este esentiala pentru sanatatea ta generala. Este un nutrient important care iti sustine sistemul imunitar, contribuind la lupta impotriva infectiilor si accelerand vindecarea ranilor. De asemenea, are beneficii importante asupra structurii osoase si sanatatii pielii. Cu toate acestea, excesul de vitamina C poate avea un impact neasteptat asupra organismului tau.
Primele semnale ale excesului de vitamina C
Unul dintre aspectele esentiale de luat in considerare este ca vitamina C este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca excesul este eliminat din corp prin urina. Cu toate acestea, atunci cand consumul tau de vitamina C devine excesiv, pot aparea anumite reactii nedorite in organismul tau. Printre primele semne ale unui consum excesiv de vitamina C se numara disconfortul gastric. Consumul excesiv poate provoca dureri de stomac, crampe si chiar diaree.
Simptome mai putin evidente
Excesul de vitamina C poate avea si simtpome mai putin evidente, precum greata, flatulenta, starea de iritabilitate sau chiar scaderea in greutate.
Un alt aspect important este ca un consum prea mare de vitamina C poate interfera cu absorbtia altor nutrimente esentiale, cum ar fi fierul. Acest lucru poate duce la deficiente nutritionale si poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale pe termen lung.
4 beneficii nestiute ale probioticelor: efectele asupra creierului sunt impresionante
In plus, daca iei suplimente de vitamina C in exces, s-ar putea sa apara riscul de formare a pietrelor la rinichi. Desi este rar, e o problema grava pe care trebuie sa o iei in considerare atunci cand stabilesti aportul tau zilnic de vitamina C.
Care este doza recomandata de vitamina C? Cata vitamina C poti lua astfel incat sa fii in siguranta?
Vitamina C este cu siguranta benefica pentru sanatatea ta, dar, asa cum se intampla cu orice lucru, moderatia este cheia. Este important sa ai grija sa nu exagerezi cu aportul de vitamina C si sa te consulti intotdeauna cu medicul tau inainte de a lua decizii majore privind suplimentele alimentare. Mai mult decat atat, dozele de vitamina C se ajusteaza in functie de profilul individual.
De asemenea, absorbtia vitaminelor este mai eficienta atunci cand sunt luate direct din alimente, decat atunci cand provin din suplimente. Vitamina C poate fi obtinuta din citrice, capsune, kiwi, rosii si legume cu frunze verzi (spanac, varza, broccoli etc.).
Daca alegi sa iei suplimente de vitamina C, tine minte ca nu este recomandat sa iei mai multe tipuri de suplimente in acelasi timp, daca acestea nu au fost recomandate de medicul tau (de exemplu, multivitamine, vitamine pentru sanatatea parului, pielii etc). In continuare, nu uita sa te hidratezi cat mai bine posibil, mai ales atunci cand iei medicamente.
Foto: Freepik.com