Potrivit unui studiu din 2023 publicat in Hypertension, amanarea orei de somn poate avea o consecinta imensa pentru sanatate. Este vorba, in special, despre un efect surprinzator asupra tensiunii arteriale.
Cum iti pui sanatatea in pericol daca nu mergi devreme la culcare
Datele s-au concentrat pe o perioada de noua luni care a cuprins peste 12.000 de adulti, predominant barbati de varsta mijlocie care erau supraponderali, cu si fara hipertensiune arteriala, din 20 de tari. O intarziere de 34 de minute in a ajunge la culcare a crescut riscul participantilor de hipertensiune arteriala cu 32%, in timp ce o intarziere de 90 de minute sau mai mult a inregistrat o crestere a riscului cu 92%.
Acest lucru a ramas valabil chiar si in cazul persoanelor care au dormit numarul de ore de somn recomandat dupa ce s-au culcat tarziu.
„Acest lucru indica faptul ca oamenii ar putea avea nevoie sa ia in considerare nu numai cat timp dorm, ci si sa recunoasca importanta mentinerii unui program de somn regulat pentru o sanatate cardiovasculara optima”, a impartasit profesorul Danny Eckert, autorul principal al studiului.
Somnul insuficient poate provoca fluctuatii ale hormonilor, care, la randul lor, pot provoca varfuri ale tensiunii arteriale, conform cardiologului Dr. Francisco Lopez-Jimenez (via Mayo Clinic).
„Se crede ca somnul ajuta organismul sa controleze hormonii necesari pentru a controla stresul si metabolismul. In timp, o lipsa de somn ar putea provoca oscilatii ale hormonilor. Schimbarile hormonale pot duce la hipertensiune arteriala si la alti factori de risc pentru boli de inima”, a explicat medicul.
Semne ca suferi de un dezechilibru al hormonilor de stres si ce e de facut
Efectele asupra sanatatii mentale
Lipsa somnului adecvat are, de asemenea, un impact semnificativ asupra sanatatii mentale. Medicii de la Harvard Medical School au descoperit ca persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse la depresie, anxietate si alte tulburari mentale. Somnul insuficient afecteaza echilibrul chimic al creierului, perturband functiile cognitive si emotionale.
Metabolismul si sistemul imunitar au, de asemenea, de suferit
Un alt aspect important al cercetarilor recente se refera la legatura dintre orele tarzii de culcare si metabolism. Studiile publicate in Obesity Journal indica faptul ca persoanele care merg la culcare tarziu au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet de tip 2. Aceasta se datoreaza, in parte, dereglarilor hormonale care afecteaza foamea si satietatea, conducand la obiceiuri alimentare nesanatoase.
Ai probleme persistente cu somnul? Este posibil sa te confrunti cu una dintre aceste 5 afectiuni
Medicii subliniaza, de asemenea, ca lipsa de somn afecteaza negativ sistemul imunitar. Un studiu realizat de National Institutes of Health a aratat ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte sunt mai predispuse la infectii si au un timp mai lung de recuperare dupa boli. Somnul joaca un rol crucial in regenerarea celulelor si in producerea de anticorpi care lupta impotriva infectiilor.
Asadar, daca mergi la culcare tarziu sau ai un program neregulat de somn, ar fi momentul sa faci o schimbare, daca tii la sanatatea ta!
Foto: depositphotos.com