O noua cercetare de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign a descoperit ca adaugarea unei linguri sau doua de miere in iaurt ajuta probioticele pe care acesta le contine sa supravietuiasca in intestin.
Am fost interesati de asocierea culinara dintre iaurt si miere, care este comuna in dieta mediteraneana, si de modul in care aceasta are un impact asupra microbiomului gastrointestinal”, a declarat profesorul Hannah Holscher.
Ce s-a descoperit in urma unui studiu despre combinatia de iaurt cu miere
Cercetatorii au examinat daca adaugarea uneia dintre cele patru varietati de miere – lucerna, hrisca, trifoi si flori de portocal – la un iaurt comercial a afectat capacitatea de supravietuire a probioticelor din iaurt in timpul digestiei. Acestia au adaugat 42 g (doua linguri) de miere la 170 g de iaurt si au expus amestecul la solutii in laborator care imitau digestia in gura, stomac si intestine.
Enzimele din gura, stomac si intestine ajuta la digestie si faciliteaza absorbtia nutrientilor, dar reduc si viabilitatea bacteriilor bune. Acest lucru este minunat atunci cand este vorba de agenti patogeni, dar nu neaparat atunci cand vine vorba de bacterii benefice. Am vrut sa vedem daca mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice sa supravietuiasca in intestin”, a declarat Holscher.
Iaurtul cu miere – in special mierea de trifoi – a influentat pozitiv supravietuirea probioticelor in faza intestinala a digestiei.
Apoi, cercetatorii si-au testat constatarile din primul studiu in cadrul unui studiu clinic. 66 de adulti sanatosi au fost repartizati aleatoriu in doua grupuri: grupul de control a mancat 170 g de iaurt pasteurizat comercial cu probiotice de doua ori pe zi timp de doua saptamani, iar grupul de tratament a mancat aceeasi cantitate de iaurt plus 21 g de miere de trifoi pentru aceeasi perioada de timp. Dupa doua saptamani si in urma unei perioade de pauza de patru saptamani, grupurile de tratament si de control au fost schimbate.
Participantii au fost rugati sa nu consume probiotice suplimentare, produse lactate fermentate si alimente fermentate. Ei au furnizat probe de fecale si informatii despre miscarile lor intestinale, precum si chestionare completate pentru a-si evalua starea de spirit, cognitia si bunastarea generala.
4 beneficii nestiute ale probioticelor: efectele asupra creierului sunt impresionante
Studiile noastre au aratat ca asocierea mierii cu iaurt a sprijinit supravietuirea bacteriilor probiotice din iaurt in intestin, astfel incat rezultatele studiului de laborator s-au tradus in aplicatii reale la om”, a declarat Holscher.
A fost efectuat si un mic studiu de urmarire in care 36 de participanti au consumat iaurt cu zahar. Comparand rezultatele tuturor celor trei conditii de studiu, cercetatorii au constatat ca iaurtul cu miere a conservat cele mai multe probiotice, dar nu a existat niciun efect asupra celorlalti factori de sanatate masurati.
Beneficiile iaurtului
Bacteriile probiotice din iaurt ajuta la digestia alimentelor si la absorbtia nutrientilor, reducand riscul de balonare si constipatie. Iaurtul este o sursa excelenta de calciu si vitamina D, esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.
Beneficiile mierii
Zaharul natural din miere este absorbit rapid in sange, oferind un puseu de energie, ideal inainte de eforturi fizice sau mentale. Mierea contine flavonoide si polifenoli, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si imbatranirii premature.
Beneficiile amestecului de miere si scortisoara. Doza naturala de sanatate pentru 13 afectiuni
De ce combinatia de iaurt cu miere este atat de benefica?
Este recomandat sa mananci iaurt cu miere la micul dejun sau pe post de gustare in prima parte a zilei. Vei beneficia de protectia probioticelor pentru digestie pentru urmatoarele mese pe care le vei consuma si vei avea un boost de energie.
Probioticele din iaurt, combinate cu enzimele naturale din miere, contribuie la o digestie eficienta, reducand disconfortul digestiv. Beneficiile combinate al probioticelor si compusilor antibacterieni din miere pot oferi o protectie suplimentara impotriva infectiilor si bolilor.
Foto: Freepik.com