De ce este OK uneori sa-ti urmezi pofta de alimente nesanatoase, conform unui nutritionist

1
De Irina Constantin
9 mai 2021

Ai inceput o dieta super sanatoasa de cateva zile, dar deja ti-e dor de cartofi prajiti si pizza?

Ni se intampla tuturor. Plecam la drum cu asteptari uriase. Vrem sa ne transformam complet obiceiurile alimentare si sa renuntam, dintr-odata, la tot ce este „rau” in alimentatia noastra. Stii despre ce vorbim: pizza, burgeri, cartofi prajiti, inghetata, prajituri, iar lista poate continua. Cand facem asta, e normal ca poftele alimentare sa apara dupa doar cateva zile sau o saptamana de la inceperea dietei.

Uneori, poftele alimentare ne pot semnala ca organismul nostru are nevoie de anumiti nutrienti. De exemplu, cand ai o pofta inexplicabila de ceva dulce, s-ar putea sa ai nevoie de mai mult magneziu. Cand poftesti la un pateu cu branza sau la un alt aliment sarat si bogat in grasimi, probabil corpul incearca sa iti transmita ca are nevoie de calciu.

Cu toate acestea, uneori, o pofta este, pur si simplu, o pofta. Daca ai mancat doar alimente naturale si sanatoase o saptamana, dupa o viata intreaga in care ai consumat frecvent fast food, e normal sa ti se faca dor de o portie de cartofi prajiti.

Este in regula sa iti satisfaci mereu poftele alimentare?

Raspunsul este destul de complex. Nutritionistii spun ca este OK sa iti asculti poftele, insa intr-un mod controlat. Mai exact, daca ai vrea sa mananci ceva dulce, rezuma-te la o prajitura, in loc de doua. Daca vrei ciocolata, mananca doar cateva patratele, nu intreaga tableta.

Astfel, ascultand poftele alimentare constant, in loc sa le ignori complet, iti poti mentine un stil de viata echilibrat. In caz contrar, creierul tau se va simti pedepsit, iar atunci cand va ceda, va fi foarte greu sa te opresti din mancat nesanatos. Acesta este motivul psihologic pentru care specialistii te incurajeaza sa dai curs poftelor, macar din cand in cand.

4 gustari cu efect antiinflamator, recomandate de un nutritionist

Totodata, daca ai pofta de ceva nesanatos in fiecare zi, ar fi bine sa cultivezi mai mult autocontrol si sa adresezi motivele pentru care simti aceste pofte intense si frecvente.

Odata ce nu te vei mai simti vinovata pentru ce mananci, poftele alimentare se vor diminua

Adesea, poftele sunt foarte intense tocmai pentru ca tu percepi anumite mancaruri ca fiind „interzise”. Odata ce vei lucra cu tine si vei realiza ca nu trebuie sa mananci 100% sanatos in fiecare zi, existand loc pentru „erori”, nu vei mai simti aceeasi presiune. Iar cand presiunea imensa dispare, iti vei permite sa construiesti un echilibru alimentar, in care au loc si legumele, si fructele, si cartofii prajiti.

Pacalirea creierului cu variante sanatoase ale mancarurilor preferate poate functiona, insa nu de fiecare data

Multe dintre noi au incercat sa transforme mancarurile nesanatoase preferate in variante sanatoase. Astfel, au luat nastere retetele de inghetata vegana si fara zahar, doar din fructe si lapte vegetal, cartofii „prajiti” la cuptor, burgerii fara chifla si alte inventii de acest tip.

Unele functioneaza, altele nu. Ceea ce functioneaza astazi, s-ar putea sa nu functioneze saptamana viitoare. De aceea, este important sa asculti corpul si sa ii oferi, din cand in cand, liber la un burger normal sau la un gelato autentic. Este in regula!

Foto: Unsplash.com.