De ce esti nervoasa cand iti este foame si 3 tips & tricks pentru a evita starile de furie

1
De Irina Constantin
11 mart. 2021

Nu ai mancat pranzul la timp si simti ca totul te enerveaza de zece ori mai tare?

Nu este doar un mit. Cu cat iti este mai foame, cu atat devii mai tensionata, mai recalcitranta si mai sensibila. Cu siguranta, ai experimentat acele stari neplacute de foarte multe ori, inainte de micul dejun, pranz sau cina.

De ce esti nervoasa cand iti este foame?

Explicatia este pur stiintifica. Cand nivelul de zahar din sange scade, organismul tau se alarmeaza si incearca sa creasca nivelul de glucoza, pentru a putea functiona optim. Daca nu ai mancat de multa vreme, acest lucru este foarte dificil. Fara glucoza necesara, creierului ii este foarte greu sa functioneze normal.

Astfel, in corp se instaleaza o agitatie de nedescris. Te enervezi din orice mic detaliu, nu te mai poti concentra la fel de bine si parca nu mai poti gandi limpede.

Totodata, cand nivelul de zahar din sange scade foarte mult, creste nivelul de cortizol (numit si „hormonul stresului”) si adrenalina. Aceasta combinatie poate fi extrem de neplacuta, cauzand anxietate, stres extrem, neliniste si chiar palpitatii.

3 tips & tricks pentru a evita starea de agitatie provocata de foame

1. Mananca micul dejun inainte sa ajungi la birou

De cele mai multe ori, pleci spre birou pe fuga sau, daca lucrezi de acasa, deschizi laptopul fara sa apuci sa faci nimic inainte. Astfel, cand intri in contact cu colegii sau clientii, iar ceva te nemultumeste catusi de putin, esti tentata sa ai reactii puternice, sa te consumi emotional si, per total, sa iti ruinezi starea de spirit pentru toata ziua.

Pentru a evita aceste fluctuatii emotionale neplacute, asigura-te ca mananci ceva nutritiv inainte sa incepi programul. Astfel, organismul tau va fi echilibrat si pregatit pentru intreaga zi, fara sa devina extrem de sensibil la stimuli exteriori.

2. Ia pranzul inainte de sedintele importante

Daca trebuie sa ai o intalnire importanta sau sa intri intr-o sedinta esentiala, asigura-te ca mananci pranzul inainte. De cele mai multe ori, te regasesti in stari tensionate fara sa stii motivul real, acesta fiind, foarte des, foamea. Dupa jumatate de zi de efort sustinut, fara nutrienti si vitamine, organismul tau poate protesta.

Prin urmare, in timpul unei conversatii importante, iti vei pierde focusul, vei avea tendinta de a fi negativa sau pasiv agresiva, vei avea senzatia ca nu poti respira eficient sau te vei simti extrem de agitata, dintr-odata.

Asadar, inainte sa ai interactiuni importante si, mai ales, discutii de afaceri, asigura-te ca ai mancat un pranz satios si sanatos.

3. Pastreaza mereu o gustare in geanta, pentru orice eventualitate

Foarte multe dintre noi ajung acasa lihnite, dupa o zi plina in care au tot amanat mancatul. Fie ca nu ai avut timp sa gatesti, nu ai stiut ce sa comanzi sau nu ai avut timp sa stai la masa, ajungi sa te simti groaznic dupa 8 sau mai multe ore de lucrat fara pic de combustibil.

Drept consecinta, corpul iti trimite semnale de alarma, sub forma starilor schimbatoare, irascibilitatii fara motiv aparent, precum si ametelilor sau durerilor de stomac.

De aceea, chiar daca stii ca nu ai timp sa mananci un pranz complet, asigura-te ca ai mereu la indemana o gustare sanatoasa, care sa iti restabileasca nivelul de zahar din sange si care sa iti ajute corpul sa functioneze optim pana la urmatoarea masa integrala.

Foto: Unsplash.com.