Calitatea somnului este esentiala pentru starea de bine a organismului. Somnul in exces este periculos pentru sanatate si iti poate ameninta viata. Dar si somnul fragmentat sau mult diminuat este echivalent cu dezvoltarea anumitor probleme de sanatate. Potrivit unui studiu, 1 din 25 de adulti adoarme in fiecare luna in timp ce se afla la volan. De aceea este important sa cunosti motivele pentru care te simti in permanenta obosita si, mai ales, cum sa le eviti.
Iata mai jos cateva raspunsuri la intrebarea de ce suntem obosite, desi am dormit bine si suficient timp. Ca la carte: 8 ore!
6 metode usoare ca sa-ti revii dupa o noapte in care ai dormit prost
Anemia
Anemia presupune o prezenta insuficienta a fierului in organism, ceea ce conduce la o productie scazuta de globule rosii. Astfel, tesuturile sunt insuficient alimentate cu oxigen, iar tu o sa fii obosita si lipsita de energie. Alte simptome specifice anemiei sunt: lipsa poftei de mancare, ameteala, rigiditatea musculara, dificultati de respiratie, paloarea pielii.
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat apare atunci cand organismul foloseste insulina in mod eronat sau o produce in cantitati insuficiente. Din acest motiv, nivelul glicemiei creste foarte mult. Unul dintre simptomele specifice diabetului este oboseala cronica. Alte simptome care insotesc boala sunt: senzatia exagerata de foame sau sete, nevoia stringenta de a urina, piele uscata, pierderea in greutate.
Intoleranta la gluten
Boala Celiaca determina organismul sa aiba o reactie anormala in prezenta glutenului – o proteina care se regaseste in cereale, grau, orz, ovaz si secara. Altfel spus, persoanele diagnosticate cu boala Celiaca au o intoleranta la gluten. Fii foarte atenta la tot ceea ce mananci. De exemplu, daca nu te simti bine dupa ce mananci paine sau prajituri, estd posibil sa suferi de intoleranta la gluten. Afectiunea este insotita si de simptome precum sunt: senzatia de balonare, diaree si scadere in greutate.
7 moduri prin care sa previi aparitia ridurilor in timp ce dormi
Colangita biliara primara
Aceasta afectiune presupune distrugerea canalelor intrahepatice. Prin intermediul bilei, organismul elimina diverse substante toxice, dar si colesterolul si celulele rosii distruse. Prin distrugerea canalelor hepatice este oprita eliminarea acestor toxine, fiind favorizata stocarea acestora in ficat. Oboseala este unul dintre semnalele dezvoltarii acestei afectiuni. Boala are si alte simptome precum senzatia de ochi uscat si pruritul.
Hipotiroidismul
Aceasta este o afectiune a glandei tiroide caracterizata printr-o productie scazuta de hormoni tiroidieni. Atunci cand glanda tiroidiana functioneaza necorespunzator, toate procesele din organism sunt incetinite. In consecinta, te vei simti obosita si lipsita de energie. Printre alte simptome asociate acestei afectiuni se numara cresterea in greutate, slabiciunea musculara si depresia.
Alzheimer
Recent, cercetatorii au descoperit ca somnolenta poate constitui un simptom precoce al bolii Alzheimer. Mai exact, a fost realizata o conexiune intre somnolenta din timpul zilei si acumularea de beta-amiloid in creier. Astfel de acumulari au fost observate in studiul bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii Alzheimer sunt starea de apatie, pierderea memoriei de termen scurt, starea de iritabilitate si somnolenta.
Sindromul picioarelor nelinistite
Aceasta este o afectiune neurologica care provoaca miscarea picioarelor in timpul somnului. Picioarele zvacnesc spontan si astfel somnul este intrerupt. Persoana in cauza va avea probleme legate de calitatea somnului. Asa ca oboseala este o stare des intalnita in cadrul acesti afectiuni. Boala este insotita si de simptome precum sunt: senzatia de furnicaturi sau dureri la nivelul mainior si picioarelor.
O bautura simpla te ajuta sa dormi mai bine. Cum sa o prepari acasa in fiecare seara?
Apneea
Este o afectiunea caracterizata prin blocarea cailor respiratorii in timpul somnului, ceea ce conduce la oprirea respiratiei. Aceste pauze pot dura pana la 20 de secunde si pot aparea de cateva sute de ori pe noapte. Ele duc la trezirea persoanei in cauza si implicit la acumularea starii de oboseala. Uneori, poti si sa uiti ca te-ai trezit peste noapte. Dar rezultatul acestor treziri frecvente este ca somnul se deterioreaza si te poti simti obosita de-a lungul zilei. Printre alte simptome se numara sforaitul si respiratia zgomotoasa. Apneea in somn este o problema grava, care necesita tratament adecvat. In Europa sunt tari in care unui pacient diagnosticat cu apnee in somn ii este interzis sa conduca. Explicatia este oboseala resimtita in timpul zilei si existenta pericolului de a conduce sub aceasta forma.
Sindromul oboselii cronice
Daca starea de somnolenta persista mai mult de 3-4 luni, probabil ca suferi de sindromul de oboseala cronica. Aceasta afectiune apare ca urmare a infectiei cu un virus sau in urma unei experiente traumatizante. De obicei, este asociata cu dureri de incheieturi, dureri musculare, dureri de cap si o capacitate de concentrare mult diminuata.
Daca ai constatat ca ai unul dintre aceste simptome, nu te grabi sa te auto-diagnostichezi! Consulta un medic si urmeaza instructiunile acestuia.
Foto: Shutterstock.com