De ce mananci cand nu iti este foame si cum sa scapi de acest obicei

1
De Denisa Toma
21 ian. 2019

Trebuie sa recunoastem ca este placut ca dupa o zi dificila la serviciu sa ne asezam pe canapea in fata televizorului, cu o punga de chipsuri in mana.

Chiar si oamenii care au mare grija de alimentatia lor recunosc ca mananca uneori seara in fata televizorului.

Iar acesta este un exemplu clar care ne arata cum mancam – de cele mai multe nu pentru ca ne este foame, ci pentru ca ne-am format un obicei. Medicul naturopat Allana Polo numeste acest fenomen „foame din obicei” si considera ca foarte multi oameni ajung sa asocieze gustarile cu relaxarea in fata televizorului la finalul zilei. Obiceiurile negative sunt greu de eliminat, asa cum probabil stie oricine a incercat sa slabeasca.

Dupa ce a ajutat mii de oameni sa slabeasca, medicul considera ca o abordare eficienta pentru a slabi este aceea de a identifica obiceiurile nocive si de a le schimba. Iata cum poti face asta, potrivit specialistului:

1. Identifica asocierea

La fel ca in cazul oricarei probleme, constientizarea este primul pas. Obiceiul de a manca este adesea un raspuns la o suma complexa de factori si mai putin la foamea fiziologica. Foamea adevarata, fiziologica, apare atunci cand corpul ramane fara energie si iti transmite ca este timpul sa refaci resursele. Problema este ca cei mai multi dintre noi nu ajungem la acest nivel de foame. Nu ajungem la nivelul la care sa simtim miscarea intestinelor si senzatia reala de foame.

De fiecare data cand intentionezi sa mananci ceva, intreaba-te: „De ce mananc?”. Tine un jurnal care te va ajuta sa identifici cand si ce mananci, dar mai ales de ce. In mod sigur vei observa unele tipare care se repeta.

2. Intrerupe asocierea

Scopul este ca odata ce ai identificat motivul pentru care mananci, sa intrerupi tiparul. Poti face asta in mai multe moduri:

– evita factorul declansator pentru o vreme. Acest pas va scadea in intensitate puterea asocierii. De exemplu, daca factorul declansator este televizorul, evita sa te mai uiti pentru o vreme si alege alternative seara, precum yoga, plimbarea sau cititul.

– inlocuieste obiceiul negativ cu unul pozitiv. In loc sa iei gustari nesantoase (cea mai buna varianta este sa nu le cumperi deloc), gaseste o varianta sanatoasa. De exemplu, poti rontai legume crude, popcorn facut intr-o cratita, cu foarte putin ulei, sau orez expandat. Daca vrei sa-ti tii gura ocupata, suge bomboane sau acadele. Daca vrei sa-ti tii mainile ocupate, incearca jocuri de carti cu partenerul, invata sa crosetezi sau coloreaza carti de colorat pentru adulti.

– gaseste o rasplata mai buna. Daca privesti mancatul in fata televizorului ca pe o rasplata, incearca sa gasesti o rasplata sanatoasa. O cana cu ceai, o baie lunga, o sesiune de meditatie – toate acestea pot fi moduri sanatoase de a te rasplati dupa o zi de munca.

Alegerea constienta te va ajuta si in acest caz. Un obicei este modalitatea creierului de a conserva energie. Daca ai obiceiul de a purta acelasi tip de tricou in fiecare zi, este o decizie in minus pe care creierul trebuie sa o ia in fiecare dimineata. Atunci cand te gandesti constient la ceea ce faci, poti face alegeri diferite.

Daca inlaturarea in totalitate a unui obicei iti creeaza senzatia ca renunti la o mare placere din viata ta, poti restrictiona momentele in care obiceiul reapare. De exemplu, in cazul mancatului la ore tarzii in fata televizorului, poti sa pastrezi acest obicei pentru sambata seara, cand te uiti la un film si te relaxezi. Dar secretul este sa te gandesti in mod constient la alegerile pe care le faci in restul saptamanii si sa optezi pentru alimente sanatoase care iti plac. Vei privi acea seara ca pe un rasfat si nu te vei simti vinovata, asa cum s-ar intampla daca ai manca in fiecare seara gustari nesanatoase.

3. Creeaza obiceiuri noi

Intr-un final, dupa ce ai invatat sa elimini obiceiurile nesantoase, vei gasi noi obiceiuri care iti vor satisface nevoia de placere si care sunt benefice pentru tine. Dar in ceea ce priveste foamea, este intotdeauna mai bine sa manaci atunci cand corpul tau iti trimite indicii ca este momentul. Nu lasa factorii exteriori, emotiile sau situatiile sa te ghideze cand este cazul sa mananci.