Vitamina C joaca un rol esential in procesele care contribuie la stralucirea pielii si sustine chiar si activitatea creierului si sanatatea inimii. In plus, poate cel mai important rol, in contextul pandemiei de COVID-19: este un combustibil perfect pentru sistemul imunitar. Deficienta de vitamina C a fost asociata cu un risc ridicat de infectare cu noul coronavirus.
Vitamina C este, de asemenea, un element esential pe care organismul nostru nu il poate produce, asa ca trebuie sa il procuram din alimentatie si din suplimente. Dar daca vei cauta pe Google informatii despre suplimentele cu vitamina C, vei gasi o multime de rezultate despre un produs interesant: vitamina C lipozomala.
Nu este o aparitie noua in domeniul suplimentelor, insa este un produs in voga acum, noteaza Mind Body Green. Anul acesta, mai multi producatori au lansat vitamina C lipozomala, al carei principal avantaj este absorbtia rapida. Medicul David Sinclair, expert in longevitate si genetician la Harvard, a spus in podcast-ul realizat de Mind Body Green ca foloseste acest produs pentru intarirea imunitatii in timpul pandemiei.
Dar este cu adevarat buna? Iata ce spun specialistii consultati de publicatia mentionata!
Ce este vitamina C lipozomala?
In primul rand, sa lamurim ce sunt lipozomii. Sunt lipide minuscule sau particule de grasime produse din grasimile obisnuite, precum uleiul de floarea soarelui, folosite in medicina, in industria cosmetica si in cea alimentara inca din anii ’70. Mai exact, lipozomii sunt fosfolipide, acelasi tip de grasime din care este creata membrana celulelor noastre.
In cazul suplimentelor de vitamina C lipozomala, procesul de incapsulare lipozomala pastreaza vitamina C in interiorul sferelor fosfolipidelor microscopice. Cele mai multe suplimente disponibile pe piata se vand in forma lichida, iar unele includ nutrienti precum vitamina D sau arome naturale precum uleiuri de citrice. Doza normala este de o lingurita si de regula contine intre 500 si 1.000 mg de vitamina C.
Avantajele vitaminei C lipozomale
Cel mai important beneficiu este aborbtia rapida in sistemul sanguin si reducerea degradarii pH-ului stomacului. Vitamina C obisnuita nu are o absorbtie buna – dozele de 1.000 mg au o rata de numai 50%. Ce se intampla cu restul? Pur si simplu o elimini prin urina.
Gratie structurii vitaminei C lipozomale, rata de absorbtie este mai mare. „Lipozomii sunt mai bine absorbiti pentru ca mai intai adera la membrana tesuturilor, facilitand furnizarea nutrientilor”, explica medicul Amy Shah. Lipozomii se leaga de membrana celulelor din intestine si intra direct in sistemul sanguin pentru ca ambele sunt create din fosfolipide.
Vitamina C: cum iti transforma pielea cel mai puternic antioxidant
Spre deosebire de tabletele clasice, agentii lipozomali strabat si o larga portiune a tractului gastrointestinal, explica Bindiya Gandhi, specializata in medicina de familie. Ea recomanda des pacientilor sai vitamina C lipozomala si glutation lipozomal, nu doar pentru absorbtia rapida, dar si pentru riscul redus de toxicitate si pentru ca aceste suplimente sunt in general mai bine tolerate de catre organism, cu mai putine efecte adverse precum problemele de stomac.
Chiar este eficienta?
Se pare ca da. Doua studii, din 2016 si din 2019, au aratat ca analizele de sange au depistat un nivel mai mare de vitamina C, masurat in concentratia din plasma, cand aceasta provenea din versiunea lipozomala, comparativ cu cea normala. Un alt studiu realizat in 2019 a aratat ca leucocitele (celulele albe din sange) au absorbit cu aproximativ 50% mai multa vitamina C din versiunea lipozomala decat din cea obisnuita.
In afara absorbtiei imbunatatite, vitamina C lipozomala nu are alte avantaje fata de forma obisnuita. Ca si vitamina C obisnuita, combate stresul oxidativ, creste imunitatea, imbunatateste productia de colagen, sporeste absorbtia fierului si sustine sanatatea sistemului cardiovascular si a creierului. Intrucat in versiunea lipozomala absorbi mai multa vitamina C, aceasta este mai eficienta.
Care sunt cele mai bune suplimente
Cu atatea variante disponibile pe piata, este indicat sa alegi vitamina C lipozomala produsa de o companie respectabila. Unii producatori adauga nutrienti, arome si indulcitori non-calorici, asa ca trebuie sa citesti cu atentie eticheta si sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine.
Ghandi recomanda 500 mg de vitamina C lipozomala pe zi, in special in sezonul de gripa si raceala, doza de siguranta care contribuie la intarirea imunitatii. „Dar cu pandemia, exista un motiv in plus ca sa o luam”, a spus ea.
In fine, nu trebuie sa omitem sursele naturale de vitamina C: spanacul, broccoli, cartofii dulci si ardeiul gras. „Este ideal sa-ti procuri vitamina C din mancare, dar daca te orientezi spre suplimente, cea lipozomala este indicata”, spune Amy Shah.
Foto: Unsplash.com