Desi pana acum au murit 25 de oameni din Romania din cauza gripei, iar in tara noastra nu a fost inca semnalat niciun caz de infectie provocata de coronavirus, exista un motiv psihologic pentru care ne temem mai mult de acest virus nou.
Un virus se raspandeste ca un incendiu. Joi, 6 februarie, Ministerul Sanatatii a declarat oficial epidemie de gripa in Romania, insa acest anunt nu a starnit panica. Oamenii sunt mai ingrijorati de coronavirusul din China, desi virusul gripal se extinde rapid in tara noastra si face victime in fiecare saptamana.
Acelasi fenomen se observa si in Statele Unite, unde gripa a ucis peste 10.000 de persoane in ultimele luni. Exista un motiv psihologic care explica aceasta situatie, scrie publicatia americana The Hill.
Dusmanul pe care il stim nu ne mai sperie
Medicii si psihologii sunt de parere ca oamenii au tendinta de a se teme mai mult de necunoscut decat de pericolele pe care le infrunta in fiecare zi. „Gripa este un prieten vechi sau, sa zicem, un dusman. Il stim bine, asa ca nu ne mai transmite frica”, arata Dr. William Schaffner, profesor de politici de medicina preventiva la Vanderbilt University.
Psihologul Paul Slovic, de la Universitatea din Oregon, spune ca epidemii precum cea de Ebola si coronavirusul ating „toate butoanele” care declanseaza teama irationala in oameni, chiar daca acestia se afla departe de epicentrul unei crize. „Poate fi fatal, e invizibil si greu sa te protejezi impotriva lui, expunerea este involuntara si nu este clar daca autoritatile detin controlul asupra situatiei”, a explicat acesta intr-un raport al Asociatiei Americane de Psihologie.
Ce este coronavirusul, ucigasul tacut care se raspandeste din China
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) estimeaza ca gripa a provocat peste 35,5 milioane de cazuri de imbolnavire si 34.000 de decese in aceasta tara. Numai in acest sezon a afectat deja peste 19 milioane de americani. 140.000 au fost spitalizati, iar 10.000 au murit.
Schaffner spune ca unul dintre cele mai infricosatoare aspecte ale noilor virusuri, precum Zika, Ebola si acum coronavirusul, este caracterul lor misterios pentru omul obisnuit. Autoritatile sanitare au recunoscut ca nu stiu sigur cat de rapid se transmite coronavirusul si cand vom putea conta pe un vaccin sau pe un tratament eficient.
Frica izvoraste din neputinta si neincredere
„E o pozitie onesta si clara, dar nu este linistitoare pentru cei mai multi oameni”, a spus Schaffner. „Ei vad un nou virus, iar acesta vine dintr-o parte a lumii pe care cei mai multi americani nu au vizitat-o niciodata. Vad haosul care s-a creat. Asa ca oamenii se simt neputinciosi. E sentimentul acela de neputinta care ii face pe oameni sa se teama”, a explicat acesta.
Cu toate acestea, psihologii sunt de acord cu faptul ca onestitatea este cea mai buna strategie. „Antidotul la teama si la incertitudine sunt transparenta si informarea din surse de incredere. Problema cu aceasta strategie este ca traim intr-o perioada de neincredere in guverne si in presa”, scrie Dr. Robert Bartholomew in Psychology Today.
Foto: Getty Images.