De ce nu mai mananca asiaticii orez? Motivele pentru care il scot treptat din alimentatie

1
De Cristina Tudor
11 feb. 2020

Pe masura ce le creste nivelul de trai, asiaticii renunta la alimentul care odinioara era felul lor de baza.

Odata un produs de baza in dieta taiwanezilor, consumul de orez pe cap de locuitor a scazut cu peste doua treimi in ultimii 50 de ani potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), pe masura ce recoltele inteligente si superalimentele isi fac loc in farfurie, informeaza Reuters.

Scaderea consumului de orez in Taiwan este cea mai mare inregistrata in Asia dar ilustreaza o tendinta la nivelul intregului continent, pe masura ce urbanizarea, cresterea veniturilor, modificarile climatice si ingrijorarile cu privire la sanatate duc la aparitia unor alternative.

„Cand eram mai tanar mancam mult orez dar acum mananc mai multe legume, peste si carne. Este mai sanatos”, declara Guan-Po Lin, in varsta de 24 de ani care s-a mutat la Taipei pentru a urma universitatea.

Aproximativ 90% din productia si consumul mondial de orez sunt in Asia, regiune unde traieste 60% din populatia lumii. Cu toate acestea, tendintele inregistrate in Taiwan, Japonia, Coreea de Sud si Hong Kong arata ca, pe masura ce dieta se schimba, consumul de orez va scadea semnificativ, scrie Agerpres.

Potrivit datelor FAO, consum per capita de orez a scazut cu aproape 60% in Hong Kong dupa 1961, s-a redus la jumatate in Japonia si a scazut cu 41% in Coreea de Sud dupa 1978. In paralel, a crescut semnificativ consumul de peste, carne, lactate, fructe si legume.

Orezul va ramane cea mai importanta recolta din regiune, un ingredient cheie in diete si un simbol al culturii asiatice dar nu va mai fi la fel de dominant in viitor pe masura ce apar noi alimente, sustine David Dawe, economist sef la FAO in Bangkok. „Este vorba de viitorul Asiei, oameni bine hraniti care pot performa mai bine. Acest lucru nu este posibil daca te umfli cu orez, ai nevoie de mai mult peste, carne, fructe si legume” subliniaza David Dawe.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.