Yourtango.com are raspunsul pentru intrebarea: de ce nu slabesc? Topirea kilogramelor ne face sa ne simtim bine, ne creste stima de sine si ne fortifica sanatatea. Multe avantaje aduce pierderea in greutate corpului si mintii! Problema este ca, pana ajungem sa ne implinim visul de a avea o silueta de invidiat, ne luptam cu poftele. Psihologii cred ca, de fapt, ne este greu sa ne atingem scopul de a slabi pentru ca ne sabotam. De multe ori, in grupurile de diete de pe retelele de socializare, am vazut oameni marturisind ca au calcat stramb si au mancat alimente interzise in dieta respectiva.
De ce nu slabesc si ce este de facut
Ai incercat, cu siguranta, o multime de diete pana acum. Dieta Keto, Paleo, Atkins, WeightWatchers? Mi-amintesc de perioada cand era in trend dieta cu supa de varza. Daca ai tinut-o si tu, sigur ti-a luat ceva vreme sa te reimprietenesti cu gustul verzei. Exista un motiv pentru care o dieta nu functioneaza. Nu are legatura cu grupa de sange, cu deficientele nutritionale, cu faptul ca esti femeie sau barbat si ai nevoie de nutrienti diferiti. Nu, pur si simplu, motivul este legat de ambitia fiecaruia. Daca iti doresti sa slabesti, trebuie sa respecti intocmai regulile dietei si sa nu trisezi.
Efectul Yo-Yo – detalii
In cazul curei Atkins este specificat clar ca daca mananci in plus chiar si o aluna procesul de slabire stagneaza.
Potrivit nutritionistului clinician Carolyn Mein, cele mai multe diete sunt, intr-o forma sau alta, bazate pe infometare. Senzatia de foame este preluata rapid de stomac, insa nu aceasta este problema. Stomacul a dovedit ca rezista fara mancare mai multe zile. Apa, insa, este cruciala pentru supravietuire.
Cand intervine in ecuatie creierul, acesta preia la modul cel mai serios informatiile transmise, si anume de foame. Practic, creierul interpreteaza infometarea ca pe un semnal de lupta pentru supravietuire. Atunci, incepe sa dea impulsuri cu scopul de a atrage mancare.
In acelasi timp, programeaza corpul sa isi pastreze resursele. De aceea, dupa ce pui punct dietei si incepi sa mananci ca de obicei, risti sa te ingrasi. Cand revii la alimentatia de dinainte de dieta, dupa ce corpul s-a adaptat la un aport caloric mai mic, nu faci decat sa acumulezi kilograme. Foarte posibil ca dietele sa functioneze ca un sistem de alarma, care anunta ca, la un moment dat, volumul de mancare se va reduce. Prin urmare, organismul incepe sa retina resurse pentru atunci cand va fi nevoit sa se descurce cu meniuri sarace in calorii.
Toate aceste detalii pot fi coplesitoare, mai ales cand iti doresti cu tot dinadinsul sa slabesti. Partea si mai rea este ca efectul Yo-Yo va fi si mai puternic cu cat vei ceda mai des ispitelor culinare si nu vei tine corect dietele.
Mai mult decat atat, trebuie sa stii ca cele mai populare diete, care se bazeaza pe restrictionarea consumului de grasimi, pun presiune foarte mare asupra vezicii biliare.
Foto: Free People