O vezi pe Instagram. Arata minunat in orice poza, imbracata cu orice piesa vestimentara. Observi ca a postat meniul ei pe intreaga saptamana, asa ca te grabesti sa cumperi toate ingredientele si sa te apuci de treaba. Daca ea mananca asa si are un corp fabulos, inseamna ca poti si tu, nu?
Un alt scenariu este cel in care, nestiind ce sa mai mananci pentru a slabi, urmaresti toate clipurile de tipul „ce mananc intr-o zi” (what I eat in a day”) postate de antrenori personali, nutritionisti sau sportivi.
De ce sa nu mananci la fel ca altcineva, chiar si cand acel cineva este nutritionist sau sportiv?
1. Fiecare corp are propriile particularitati
Chiar daca avem organisme foarte asemanatoare, fiecare dintre noi are anumite particularitati. Unele persoane proceseaza mai usor un anumit tip de alimente, in timp ce pentru altele este o adevarata lupta. De exemplu, chiar daca nutritionistul de pe Instagram mananca o cantitate uriasa de legume crude si frunze verzi, s-ar putea ca stomacul tau sa nu tolereze o astfel de dieta.
In plus, exista intolerante, alergii sau nevoi care necesita atentia ta. Poate ca acea persoana pe care o admiri mananca gluten, in timp ce tu ai o sensibilitate sau poate ca tu ai nevoie de mai mult sau mai putin fier decat ea.
2. Fiecare persoana are anumite preferinte alimentare
A imita in totalitate stilul alimentar al altcuiva presupune renuntarea la preferintele personale si acceptarea preferintelor altcuiva. Pe termen lung, acest lucru va duce la frustrari imense si la o relatie nesanatoasa cu mancarea.
Chiar daca un nutritionist fabulos mananca broccoli de trei ori pe saptamana, poate ca tu nu suporti floretele verzi si ai consuma, mai degraba, conopida sau alte legume.
Prin urmare, chiar daca te inspiri de undeva, include intotdeauna alimentele pe care le mananci cu placere in dieta ta saptamanala.
3. Avem nevoi diferite si este in regula sa fie asa
Inca te intrebi de ce sa nu mananci la fel ca altcineva, mai ales daca persoana respectiva este specialista in nutritie? Ei, bine, pentru ca imitarea presupune, pentru inceput, comparatii. „Ea mananca doar o portie de carbohidrati pe zi, nu 3, ca mine” – gandurile de acest tip pot da nastere frustrarilor si sentimentelor de vinovatie.
In plus, trebuie sa fii constienta de un lucru esential: fiecare corp are propriile nevoi. Cineva simte nevoia sa manance mai multa proteina animala, in timp ce altcineva prefera proteinele vegetale, intr-o cantitate mai mica. Poate ca nutritionistul tau mananca 200 de grame de salata, in timp ce tu ai nevoie de 100 sau de 300 de grame pentru a te simti satisfacuta.
Pentru inceput, imbratiseaza aceste diferente. Intelege ca nu este gresit sa mananci mai mult decat altcineva, iar acest lucru nu inseamna ca te vei ingrasa sau ca nu vei mai slabi niciodata.
In final, chiar daca alegi sa te inspiri din meniul altcuiva, alege doar ceea ce ti se potriveste. Organismul tau stie cel mai bine de ce ai nevoie si fii sigura ca iti va comunica acest lucru. Atunci cand o face, nu ii ignora mesajele!
Foto: Instragram/@frankly.alina