De ce sa mananci mai multe muraturi in aceasta iarna. Un nutritionist explica ce beneficii au legumele murate pentru sanatatea intestinala

1
De Cristiana Astefanoaiei
21 nov. 2024

Sunt specifice sezonului, crocante, acrisoare si aromate. Pe langa gustul delicios, au si multe avantaje pentru organism!

Daca vrei sa fii sanatoasa, ar fi bine sa mananci mai multe muraturi. Se spune ca intelepciunea populara este cea dupa care ar fi bine sa ne ghidam si nu degeaba exista aceasta traditie inca din mosi stramosi. Conservarea legumelor in saramura ii ajutau sa le pastreze mai mult timp, dar le ofereau si mai multa energie si rezistenta in perioada iernii.

Iata de ce sa consumi muraturi mai ales in sezonul rece

Inainte de a trece la subiect, este necesar sa mentionam un lucru: unele muraturi sunt mai sanatoase ca altele. Un factor important si determinant este modul in care a fost facuta muratura – este de preferat saramura si procesul de fermentare, decat murarea rapida in otet. Doar prin procesul de fermentare se obtine preparatul sanatos despre care vorbim astazi, fie ca e obtinut din castraveti, gogonele, varza sau chiar unele mai putin cunoscute, precum morcov sau mar.

Sursa excelenta de probiotice naturale

Unul dintre principalele beneficii ale muraturilor este faptul ca sunt bogate in probiotice, bacterii benefice care ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale. Acestea joaca un rol esential in digestie, in absorbtia nutrientilor si in intarirea sistemului imunitar.

Procesul de fermentare implica bacterii lactice benefice, care ajuta la digestie si la reglarea tranzitului intestinal. Enzimele rezultate din fermentatie ajuta la descompunerea alimentelor si la absorbtia mai eficienta a nutrientilor. Acest lucru este important mai ales in lunile de iarna, cand alimentatia noastra poate deveni mai grea si mai calorica. Probioticele din muraturi mentin echilibrul bacterian in intestin, prevenind constipatia. De asemenea, acestea pot ajuta la reducerea inflamatiei intestinale si la ameliorarea simptomelor de disconfort abdominal.

Consumul de muraturi sustine sistemul imunitar si previne infectiile sezoniere

Circa 70% din sistemul imunitar se afla in intestin, iar un microbiom sanatos este esential pentru a combate agentii patogeni. Muraturile, bogate in bacterii bune, ajuta la intarirea acestei bariere naturale impotriva bolilor.

„Muraturile sunt alimente hipocalorice si bogate in probiotice, care sustin un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale – un microbiom intestinal sanatos este asociat cu o digestie imbunatatita, inflamatie redusa in corp si un raspuns imunitar mult mai bun”, explica Amy Shapiro, nutritionist.

Surse naturale de vitamine si minerale esentiale

Fermentarea naturala pastreaza vitamina C in muraturi, care este esentiala pentru un sistem imunitar puternic si pentru sanatatea pielii. Varza murata, in special, este bogata in aceasta vitamina, prevenind carentele de iarna.

O alta vitamina importanta, care se gaseste in muraturi, este vitamina K, esentiala pentru sanatatea oaselor si pentru coagularea sangelui.

Castravetii si varza murata sunt surse bune de calciu, magneziu si potasiu, minerale esentiale pentru sanatatea cardiovasculara si echilibrul electrolitic.

Bacteriile „bune” din intestine influenteaza modul in care faci fata stresului, arata un nou studiu

Ajuta la mentinerea greutatii in sezonul rece

Muraturile sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, ceea ce le face ideale pentru a satisface pofta de mancare fara a adauga kilograme in plus.

„Muraturile sunt legume si, ca toate alimentele vegetale, contin unele fibre. Aceste fibre ajuta si la scaderea nivelului de colesterol, spune nutritionista Amy Shapiro.

Asadar, adauga langa mesele tale principale si muraturi de acum inainte, pentru a te bucura de toate aceste beneficii!

Foto: depositphotos.com