De ce te doare capul dupa ce faci sport – si ce e de facut

1
De Teodora Tirca
26 nov. 2020

Durerile de cap n-ar trebui sa-ti strice rutina de fitness sau sa te impiedice sa faci miscare.

E o perioada stresanta, in care avem nevoie mai mult ca niciodata sa ne miscam, pentru a ne elibera de emotiile negative. Dar atunci cand ai o durere crunta de cap dupa antrenament (sau chiar in timpul exercitiilor) iti e si mai greu sa gasesti motivatia pentru a te ridica de pe canapea. Nu ai energie sa suporti asa ceva.

Chiar daca poate nu sunt la fel de puternice precum migrenele, durerile de cap ce au legatura cu rutina ta de sport pot fi destul de sacaitoare, iar in unele zile mai intense decat te astepti. Daca treci prin asta si ti se pare un fenomen ciudat, afla ca nu esti singura.

„Aceste tipuri de dureri de cap sunt frecvente, astfel ca majoritatea atletilor le experimenteaza la un moment dat, chiar daca dureaza doar cateva minute”, explica pentru Self.com Ilan Danan, MD, neurolog sportiv si specialist in managementul durerii la Center for Sports Neurology and Pain Medicine, in cadrul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute, din Los Angeles.

Michael B. Jordan, cel mai sexy barbat al anului, dezvaluie 4 trucuri care il ajuta „sa imbatraneasca precum vinul”

Care poate fi cauza acestor dureri de cap si ce e de facut?

1. Cresterea ritmului cardiac poate provoca dureri de cap dupa exercitii.

Exista o multime de necunoscute cand vine vorba despre durerile de cap, iar cele provocate de exercitiile fizice nu fac exceptie. „Sincer, nu avem un raspuns exact, dar exista cateva teorii solide bazate pe raspunsurile fiziologice pe care le experimentam ca urmare a exercitiilor fizice”, spune dr. Danan.

Gandeste-te ce se intampla atunci cand incepi sa transpiri: pe masura ce te antrenezi, exercitiile fizice cresc ritmul cardiac, iar astfel creste cererea de oxigen asupra muschilor si creierului, ceea ce face ca vasele de sange sa se dilate pentru a permite o circulatie mai rapida a sangelui, explica dr. Danan.

Aceasta schimbare brusca ar putea creste presiunea in vasele de sange din creier, adauga el, iar o durere de cap pe termen scurt poate rezulta in timpul acestui proces.

Cum previi si tratezi: gandeste-te la modul in care ai inceput antrenamentul: ai intrat direct „in paine” si ai sarit peste incalzire? Aceasta poate fi o problema, pentru ca fara o incalzire prealabila, vasele de sange din creier se dilata brusc, explica dr. Danan. Fa intotdeauna incalzirea, chiar daca aceasta presupune doar… dans.

2. Tinerea respiratiei poate provoca dureri de cap in timpul exercitiilor.

Modul in care respiri atunci cand faci miscare, mai ales in timpul antrenamentului de forta, poate juca un rol in dezvoltarea acestor dureri de cap, spune dr. Danan.

„Oamenii au tendinta de a-si tine respiratia in mod inconstient in timpul efortului”, spune el. „Acest lucru poate creste presiunea intracraniana, iar raspunsul corpului este o durere de cap”.

Cum previi si tratezi: fii atenta la respiratie in timpul oricarui exercitiu – asigura-te ca nu-ti tii respiratia pentru mult timp si ca inspiri si expiri constant, sfatuieste specialistul. Recomandarea standard in timpul antrenamentului de forta este sa „expiri pe efort”, ceea ce inseamna sa expiri in timpul partii obositoare si sa inspiri in faza usoara.

5 posturi de yoga pentru solduri intepenite, care au stat toata ziua pe scaunul de la birou

3. Postura necorespunzatoare poate fi de vina.

Atunci cand faci sport, este foarte important sa ai o forma/postura corecta. Unele pozitii in care iti incordezi muschii pot contribui la durerile de cap induse de efortul fizic, explica medicul. De exemplu, ridicarea gatului in timp ce lucrezi cu greutati (ca sa te uiti in oglinda, sa zicem) sau rotunjirea umerilor cand ridici gantere poate provoca tensionarea gatului, a muschilor din jurul umerilor, ceea ce duce la o durere de cap, explica dr. Danan.

Cum previi si tratezi: daca durerea de cap a aparut in timp ce sau dupa ce ai incercat pentru prima data un exercitiu, asigura-te ca l-ai executat corect. Mergi langa oglinda si vezi daca postura ta e cea corecta sau urmareste de mai multe ori un antrenor executand acest exercitiu.

4. Deshidratarea este un factor important.

Cea mai importanta cauza este deseori deshidratarea, spune pentru Self.com Michele Reed, medic de familie si antrenor personal. Chiar daca bei apa pe masura ce incepi sa faci miscare, tot vei incepe sesiunea de workout usor deshidratata. Fun fact: atunci cand creierul tau se deshidrateaza, se poate umfla putin, iar efortul agraveaza acest lucru. De aici apar durerile de cap.

Oboseala este un alt factor de declansare a durerii de cap si poate fi adesea asociata cu deshidratarea, mai ales dupa noptile tarzii in care ai consumat alcool si nu ai avut parte de prea mult somn, explica dr. Reed.

Cum previi si tratezi: medicul iti recomanda sa fii foarte atenta la obiceiurile tale din zilele in care iti faci antrenamentul. Noteaza-ti intr-o agenda cate ore au dormit si cata apa ai baut in zilele respective. Desigur, incearca sa te odihnesti corespunzator si sa consumi apa pe tot parcursul zilei, nu doar inainte/dupa antrenament.

5. Si stresul poate cauza dureri de cap dupa antrenament.

Atunci cand esti stresata ai un nivel mai ridicat al cortizolului, potrivit clinicii Mayo, iar atunci cand te antrenezi, acesta creste si mai mult, marindu-ti sansele sa ai parte de o durere crunta de cap.

„Stresul iti afecteaza puternic corpul (inclusiv creierul) chiar si atunci cand nu faci miscare”, spune dr. Reed. „Un antrenament este, de altfel, un stres controlat care ar putea sa inlesneasca aparitia unei dureri de cap atunci cand ai deja o baza de neliniste si anxietate”, explica medicul.

Cum previi si tratezi: daca te simti foarte stresata si crezi ca un antrenament te va stresa si mai mult, e complet OK sa faci o pauza de la rutina ta obisnuita de HIIT si sa optezi pentru o plimbare, pentru o sesiune de meditatie sau de yoga. Aceste activitati te ajuta sa te relaxezi, adica fix ce ai nevoie pentru a ocoli durerile de cap.

Foto: Unsplash.com.